Ismét lassult az oroszországi infláció

Külföld, 2017.09.05

A várakozásoknál nagyobb mértékben lassult az oroszországi infláció augusztusban - derül ki az orosz statisztikai hivatal által kedden közölt adatokból.

Az oroszországi éves szintű infláció az elemzői várakozásokban szereplő 3,7 százaléknál alacsonyabb, 3,3 százalék volt az év nyolcadik hónapjában az előző havi 3,9 százalék után.

Júliusban az infláció az orosz jegybank középtávú, 4 százalékos inflációs célszintje alá került, 2014 óta először. Havi szinten a júliusi 0,1 százalék után 0,5 százalékos negatív inflációt mértek Oroszországban augusztusban.

Az országban 2014 őszén elindult gazdasági és pénzügyi válság során 2015 februárjában 16,9 százalékon tetőzött az éves infláció, azóta folyamatosan csökken, 2016 januárjában már 10 százalék alá esett.

A kedvezőtlen demográfiai körülmények közepette az orosz gazdaság potenciális növekedés üteme 1,5 százalékon maradhat középtávon, hacsak nem hajtanak végre jelentős strukturális reformokat - áll a Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatótanácsának legutóbbi szokásos, évenkénti felülvizsgálat után készített szakértői jelentésében.

Az orosz kormány úgy látja, hogy a gazdaság a következő években lendületet nyer, annak ellenére, hogy a kulcsszerepet játszó olaj ára várhatóan csökken.

A gazdasági minisztérium augusztus végén közzétett új előrejelzése szerint Oroszország bruttó hazai terméke 2020-ig évi átlagban 2,2 százalékkal bővül a korábban prognosztizált 1,6 százalékkal szemben.

Az orosz gazdaság többé-kevésbé megemésztette az olajár esését és a nyugati szankciókat.

A GDP 2016 végén, hét negyedévi folyamatos zsugorodás után, ismét növekedésnek indult, és a második negyedévben 2,5 százalékkal emelkedett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!