Ismét térítésmentesek lehetnek az anyanyelvi fordítások a polgári peres eljárásokban Szlovákiában

Külföld, 2017.03.22

Jóváhagyta a szlovák kormány szerdán azt a két törvénymódosítási javaslatot, amelynek alapján májustól ismét térítésmentessé válhatnak az anyanyelvi fordítások a polgári peres eljárásokban.

A Most-Híd szlovák-magyar párt által kezdeményezett javaslatok a polgári perrendtartásban és a polgári peres eljárások törvénykönyvében eszközölnek egy-egy mondatos változtatást, amelyek értelmében a bíróságoknak ismét biztosítaniuk kell az eljárások lefordítását regionális, illetve kisebbségi nyelvre, aminek költségeit az állam fedezi.

Az ügy előzménye, hogy az érintett jogszabályokból - egy tavaly nyáron becikkelyezett módosítás során - kiesett az anyanyelv kifejezés, aminek következményeként fizetőssé vált a peres dokumentumok lefordítása.

Erre tavaly októberben a Magyar Közösség Pártja (MKP) hívta fel a figyelmet, és hangsúlyozta, hogy ez jelentős visszalépés az anyanyelvhasználat terén, ráadásul sérti a jogegyenlőség elvét, illetve az Európa Tanács (ET) nyelvi kartáját is, amelyet Szlovákia 2002-ben írta alá. Az MKP politikusai rámutattak: az eljárási dokumentumok fordításainak fizetőssé tétele komoly anyagi terhet ró azokra, akik élni szeretnének anyanyelvükkel, hiszen az iratok fordítása oldalanként akár 20 euróba is kerülhet, ami a nem ritkán több tíz oldalas dokumentumok esetében olyan jelentős költség, hogy az eljárásban részt vevő felek egyenjogúságához való jogát is sérti.

Az ügy kapcsán a felvidéki magyar párt tavaly az igazságügyi tárcát is megkereste, nehezményezve az előállt helyzetet és a vonatkozó jogszabályok felülértékelését kérve. Az MKP kezdeményezését követően a Most-Híd képviselőinek egy csoportja terjesztett a kabinet elé két a helyzet rendezését célzó módosítási javaslatot, s ezt hagyta most jóvá a szlovák kormány. A két törvénymódosításról - amely a tervek szerint májusban léphet hatályba - várhatóan áprilisi ülésén dönt a pozsonyi törvényhozás.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!