Iszlám Állam - Harmadszor is elhalasztották az ítélethirdetést a 2016. januári isztambuli terrortámadás vádlottjainak perében

Külföld, 2018.01.24

Január 31-re halasztotta szerdán egy isztambuli bíróság az ítélethirdetést abban a perben, amely elsősorban az Iszlám Állam nevű terrorszervezet tagjai ellen folyik a 2016. január 12-én a Sultanahmet téren végrehajtott merénylet ügyében - írta a német Deutsche Welle török nyelvű kiadása internetes oldalán. A merénylet halálos áldozatai német turisták voltak.

Az ítélethirdetés eredetileg tavaly november 20-án lett volna, de először idén január 8-ra, majd január 24-re, most pedig január 31-re halasztották. Az újabb elnapolás oka az, hogy az egyik bíró betegség miatt nem tudott részt venni a tárgyaláson és a helyére kinevezett társa még nincs annyira tisztában az üggyel, hogy dönteni tudjon róla.

A vádirat szerint a három fő vádlottat Törökország alkotmányos rendjének megdöntésére tett kísérlettel és szándékos emberöléssel vádolják. Rájuk egyenként 13-szoros, tényleges életfogytiglani börtönbüntetést kért az ügyészség.

A per 26 vádlottja között szíriai és iraki állampolgárok is vannak. Az érintettek tagadják bűnösségüket és egyértelmű bizonyítékokat követelnek.

A vád szerint az öngyilkos merényletet a Szíriából érkezett Nabil Fadli hajtotta végre. Az ott álló obeliszknél egy többségében németek alkotta turistacsoportba vegyült és működésbe hozta a testére erősített robbanószerkezetet. Tizenkét német állampolgárt megölt, 16 embert pedig megsebesített.

Ankara az Iszlám Államot teszi felelőssé a támadásért. A dzsihadisták az utóbbi két és fél évben számos öngyilkos merényletet követtek el Törökország nagyvárosaiban. Legutóbb 2016. szilveszter éjszakáján az isztambuli Reina klubban gépkarabéllyal nyitott tüzet egy terrorista az ünneplőkre. A támadásban 39 ember halt meg, 69 pedig megsebesült.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!