Iszlám Állam - Lavrov: Washington és a NATO tagadja az IÁ afganisztáni jelenlétét

Külföld, 2018.02.20

Aggasztónak nevezte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, hogy az Egyesült Államok és a NATO tagadja az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet afganisztáni jelenlétét.

Lavrov azon a keddi moszkvai sajtótájékoztatón beszélt erről, amelyet a pakisztáni hivatali partnerével, Havádzsa Muhammad Asziffal folytatott tárgyalásait követően tartott. Az orosz diplomácia vezetője szerint Afganisztán északi és keleti tartományaiban az Iszlám Állam több ezer terroristája gyűlt már össze, és megnőtt a veszélye annak, hogy átszivárogjanak a közép-ázsiai köztársaságokba, ahonnan már könnyen elérhetik Oroszországot.

Lavrov hangsúlyozta, hogy az IÁ elleni harcot elsősorban az afgán kormányerőknek és az Afganisztánban jelen lévő az Egyesült Államoknak és a NATO-nak kell megvívnia. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az olyan regionális csoportosulásoknak, mint amilyen a Sanghaji Együttműködési Szervezet és a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete, erősíteniük kell az együttműködést a terrorelhárítás, valamint a kábítószer-kereskedelem és az illegális bevándorlás elleni küzdelem terén.

Andrej Novikov, a Független Államok Közössége (FÁK) Terrorelhárító Központjának vezetője egy, a Moszkva környéki Ogyincovóban tartott tanácskozáson arra figyelmeztetett, hogy az IÁ az Irakban és Szíriában elszenvedett vereség után elsősorban Afganisztánban és Pakisztánban igyekszik majd új bázist kialakítani magának, és katonai magvának átszervezése mellett a FÁK-tagállamokban is toborzó tevékenységet folytat.

Novikov elmondta, hogy gyaníthatóan a FÁK-országok 20 ezer állampolgára tartozhat terrorista vagy szélsőséges csoportokhoz. A szakértő szerint az IÁ ezekben az államokban megpróbálja majd a "magányos farkas" taktikáját alkalmazni.

Andrej Novikov, aki egyébként a FÁK terrorelhárítási főnökeinek találkozóján szólalt fel, elmondta, hogy az integráció titkosszolgálatai tavaly 9 olyan személyt vettek őrizetbe és további 90 olyat azonosítottak, aki terrorista tevékenységet finanszírozott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!