Iszlám Állam - Obama közös erőfeszítést sürget

Külföld, 2014.08.20

A Közel-Kelet kormányainak és népeinek közös erőfeszítéssel kell eltávolítaniuk azt a "rákot", amelyet az Iszlám Állam terrorista csoport jelent, megakadályozva annak továbbterjedését, Amerika pedig fellép az állampolgárai védelmében - jelentette ki szerdán Barack Obama amerikai elnök.

Az elnök nyilatkozatával arra reagált, hogy az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges erő egyik tagja lefejezte James Foley amerikai újságírót, és az erről készült videofelvételt kedden közzétették az interneten.

"Az egész világot megdöbbentette Jim Foley brutális meggyilkolása" - monda Barack Obama.

Az elnök hangsúlyozta, Amerika továbbra is mindent megtesz, amit meg kell tennie az amerikaiak védelmében és azok felelősségre vonásáért, akik ártottak nekik.

"Éberek leszünk és engesztelhetetlenek" - mondta, rámutatva, hogy az Egyesült Államok barátaival és szövetségeseivel együtt fog fellépni a terrorszervezet ellen a közös biztonság érdekében a terrorizmussal szembenálló közös értékrend alapján.

"Egy dologban egyetérthetünk, hogy egy olyan csoportnak, mint az Iszlám Állam, nincs helye a 21. században" - mondta.

Obama szerint a terrorszervezet egyetlen vallás nevében sem beszélhet, ideológiája csődbe jutott, mert nincs olyan igazságos isten, amely igazolhatná az IÁ által elkövetett gyilkosságot, mint ahogy a Szíriában és Irakban ártatlanok ellen tömegesen elkövetett egyéb atrocitásokat sem, amelyek áldozatai - keresztények és más vallási kisebbségek képviselői mellett - elsősorban muszlimok.

"A célszerűség kedvéért állítják azt, hogy háborúban állnak az Egyesült Államokkal vagy a Nyugattal, ám a tény az, hogy szomszédjaikat terrorizálják, és semmi mást sem kínálnak fel nekik, mint az üres ábrándképük iránti végtelen rabszolgaságot és a civilizált magatartás összeomlását" - mondta.

A nyári szabadságát a massachusettsi Martha's Vineyard szigeten töltő Barack Obama elmondta, hogy kifejezte részvétét a meggyilkolt újságíró családjának.

Egy név nélkül nyilatkozó amerikai hivatalos személy szerdán Washingtonban kijelentette: a Pentagonban fontolóra vették, hogy további katonákat vezényeljenek Irakba, elsősorban a Bagdad környéki biztonság megerősítése érdekében. A lehetséges erősítés létszáma 300 fő alatti lehet majd.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!