Izrael jóváhagyta 384 lakás építését Ciszjordániában

Külföld, 2018.08.22

Az izraeli hatóságok jóváhagyták 384 lakás építését az 1967-ben elfoglalt Ciszjordániában - közölte szerdán a Háárec című izraeli újság honlapja.

A döntést a védelmi minisztérium keretében működő, Ciszjordánia civil ügyeiért felelős hatóság hozta meg. Főként a biztonsági kerítés és falrendszer Izrael felé eső oldalán, de 1967-ben elfoglalt területeken álló telepeket bővítenek majd.

Közel négyszáz lakás esetében a határozat alapján már meg is kezdhetik az építkezést, de 622 más lakásnál is lépéseket tettek az engedélyezési procedúra felgyorsítására.

Két illegális előretolt telep ügyét kiemelték a csomagból az utolsó pillanatban, amiért a kneszet "Izrael földje" nevű lobbijának két vezetője, a telepeseket támogató jobboldali Habájt Hajehudi párthoz tartozó Becalel Szmotrics és a kormányzó jobboldali Likudhoz tartozó Joáv Kis tiltakozott.

A két politikus ezeken az ellentmondásos helyeken is építkezésre szólította fel Benjámin Netanjahu kormányfőt. Szintén elégedetlenségének adott hangot a telepesek tanácsa, mert szerinte a keddi tanácskozáson az utóbbi másfél év legkevesebb engedélyét adták meg, amikor összesen csak mintegy ezer ügyben döntöttek, szemben a korábbi 2-3 ezres nagyságrenddel.

A Békét Most nevű békemozgalom vezetői is tiltakoztak, de ők azért, mert szerintük az újabb telepeslakásokkal Izrael rontja a béke esélyét a palesztinokkal, mivel a jövendő palesztin állam területi alapját jelentő Ciszjordániába telepítenek zsidókat.

A baloldali ellenzék szerint ezekkel az építkezésekkel a kormány aláássa a kétállami megoldás lehetőségét, amely egy Izraellel békés viszonyban álló palesztin államot tervez Ciszjordánia és a Gázai övezet területén.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!