Izrael csak feltételekkel engedi be területére a korrupcióval vádolt volt perui elnököt

Külföld, 2017.02.12

Izrael csak akkor engedi be területére a korrupcióval gyanúsított Alejandro Toledo volt perui elnököt, ha majd rendezi ügyeit hazájában - jelentette vasárnap az izraeli közszolgálati rádió.

A perui média vasárnap tudni vélte, hogy a latin-amerikai ország volt államfője vasárnap este repülőgépen San Franciscóból Jeruzsálembe érkezik. A nemzetközi körözés alatt álló volt politikus ugyanis állítólag így próbál Izraelben menedéket keresni. Azért számít erre, mert felesége, Eliane Karp perui-izraeli kettős állampolgár, ezen kívül Perunak nincs kiadatási egyezménye Izraellel, míg az Egyesült Államokkal van.

A Háárec című izraeli újság honlapjának egy magas rangú külügyminisztériumi tisztviselő azonban vasárnap azt mondta: Jeruzsálemnek nincs tudomása arról, hogy Toledo a vasárnap este érkező gépen lenne. Ha mégis, akkor legfeljebb hamis néven szállt fel erre a légi járatra. Mindenesetre a volt perui államfőt nem fogják beengedni az ország területére mindaddig, amíg nem rendezte korrupciós ügyeit a perui hatóságokkal - szögezte le az izraeli tisztviselő.

A Háárec vasárnap késő este internetes oldalán arról számolt be, hogy a politikus nem volt rajta a San Franciscóból érkezett gépen Jeruzsálemben, ezt hivatalos forrásból is megerősítették.

Alejandro Toledo volt államfőt azzal gyanúsítják hazájában, hogy megvesztegetési pénzt fogadott el egy brazil építési vállalattól. A perui ügyészség szerint a volt elnök (2001-2006) olyan megállapodást kötött az Odebrecht brazil építőipari vállalkozással, amely szerint 20 millió dollárt kap, ha a cégnek sikerül elnyernie egy autópálya felépítésére kiírt pályázatot, és utólag módosíthatja a szerződési feltételeket. A beruházás teljes költségét 2346 millió dollárra becsülik.

Egy bíró elrendelte Toledo előzetes letartóztatását 18 hónapos időtartamra, és 30 ezer dolláros (mintegy nyolcmillió forintos) díjat ajánlottak fel az elfogásához vezető információért, nemzetközi körözést is kiadtak ellene. Toledo ugyanis a felszólítás ellenére nem adta fel magát, és mindeddig nem ismerték pontos külföldi tartózkodási helyét.

Toledo az első vezető politikus, aki ellen a hazájában vádat emeltek az ügyben. A nyomozás során 9 millió dollárját megtalálták egy stróman nevén egy offshore számlán. Alberto Fujimori, Peru korábbi, 1990 és 2000 között hatalmon volt elnöke jelenleg huszonöt éves börtönbüntetését tölti, amelyet többek közt korrupciós ügyek miatt szabtak ki rá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!