Izrael felszámolt egy izraeli területre átnyúló gázai támadó alagutat

Külföld, 2017.10.30

Az izraeli hadsereg hétfőn felrobbantott egy, a Gázai övezetből Izrael területére átnyúló, félkész támadó alagutat - jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet hétfőn.

Az övezet határvidékén hétfő délután többfelé is látni lehetett a robbantások okozta füstöt, és hallani lehetett zajukat. A környéken élők arról számoltak be, hogy megremegtek a házak falai, és rakétatámadástól tartottak.

Az enklávé mellett felállították a rövid hatótávolságú rakéták ellen használatos vaskupolarendszer légvédelmi egységeit a még befejezetlen alagút izraeli szakaszának felrobbantása előtt.

Ronen Manelis, az izraeli hadsereg szóvivője bejelentette, hogy az épülő föld alatti járat az enklávéban található Han Junisz felől a határ közelében lévő Kiszufim kibuc felé tartott.

"Olyan technológiát használtunk, amely lehetővé tette megtalálását" - mondta a szóvivő. "Felkészültünk minden forgatókönyvre, de nem áll szándékunkban kiélezni a helyzetet" - tette hozzá.

A felszámolt járat nem jelentett veszélyt a helyi lakosságra, mert egyelőre két kilométerre volt a legközelebbi településtől. Az alagút olyan helyen épült, ahol még nem hozták létre a Gázai övezet határán készülő föld alatti védelmi rendszert, és ahol erre a közeljövőben még nem kerül sor.

Izrael a 2014 nyarán kitört, Erős szikla fedőnevű, 50 napos hadművelet után több méter magas és több tucat méter mélyen a föld alá nyúló, érzékelőkkel felszerelt biztonsági betonfal építésébe kezdett a Gázai övezet köré, amelynek költségét nagyjából kétmilliárd sékelre (mintegy százötven milliárd forintra) becsülik.

A Gázai övezetet uraló, radikális iszlamista Hamász szervezet tíz évvel ezelőtti hatalomátvétele óta a gázai erőforrások jelentős részét az övezet alatt húzódó alagútrendszer kiépítésére fordította, amelynek egy része Egyiptomba tartó csempészalagút, másik része pedig Izrael területére átnyúló támadó járat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!