Izrael még Trump látogatása előtt le szeretné zárni a kiszivárogtatási ügyet

Külföld, 2017.05.18

Izraeli és amerikai tisztviselők még Donald Trump amerikai elnök jövő heti látogatása előtt megpróbálják tisztázni, hogy az amerikai elnök milyen esetleges titkos információkat osztott meg Oroszországgal - értesült csütörtökön a Háárec című izraeli újság.

Ron Dermer, Izrael washingtoni nagykövete és az izraeli hírszerzés szakemberei kedd óta tárgyalásokat folytatnak a Fehér Házzal és amerikai hírszerző vezetőkkel, hogy megállapítsák, pontosan miféle izraeli titkos információt mondhatott el Trump Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek és Szergej Kiszljak nagykövetnek.

A megbeszéléseken részt vevő egyik izraeli tisztségviselő szerint Izrael szeretné lezárni a kérdést a jövő hétfői Trump-látogatás előtt, hogy az ügy már ne kerüljön napirendre a Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel folytatott tárgyalásokon, és ne árnyékolja be Trump elnöki vizitjét. Ezért szeretnék a hírszerzési szakemberek szintjén kezelni, és nem a legmagasabb politikusi szintre emelni az ügyet. A lap szerint az izraeliek egyelőre nem tudják, hogy pontosan mit is mondhatott el Trump Lavrovnak, és a beszélgetés részleteire várnak.

"Még mielőtt dühösek lennénk, meg kell tudnunk az amerikaiaktól, hogy mi is hangzott el valójában, és ha valóban elhangzott valami, akkor meg kell bizonyosodnunk róla, hogy az nem okozott veszteséget" - fogalmazott a lap egyik forrása.

A tisztviselő szerint Izraelben úgy vélik, hogy senki sem került veszélybe, és még ha Trump át is adott valamiféle titkosszolgálati értesülést, ez nincs jelentős befolyása a történteknek az izraeli-amerikai hírszerzési együttműködésre.

"Efféle dolgok már a múltban is megtörténtek"- hangsúlyozta az izraeli hírszerző szakember. "Ez egy új vezetés, és ez lehetőséget teremt rá, hogy rendet tegyünk együtt az amerikaiakkal, és meghúzzuk a határvonalakat" - tette hozzá.

Az állítólagos információ kiszivárogtatás mellett is több kérdés terheli már Donald Trump hétfőre tervezett izraeli látogatását. Az egyik legfontosabb az amerikai nagykövetség Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztetésének most már bejelentett elnapolása, noha Trump választási kampányában egyértelműen azt ígérte, hogy a nagykövetség Jeruzsálembe költözik. Jeruzsálem jogállásának rendezése az arab-izraeli konfliktus egyik sarokköve.

Kevésbé jelentős, de szintén a kapkodó szervezést jelző kérdés volt Donald Trumpnak a Holt-tenger mellett, a Maszada fellegvár romjain tervezett beszéde, amit egy zárt jeruzsálemi helyszínre változtattak, miután megértették, hogy május végén azon a vidéken általában 35-40 fok várható, ami szinte lehetetlenné teszi egy hosszabb beszéd megtartását a protokoll szerint felöltözött politikus számára.

A látogatás előkészítésére már a térségbe érkezett Jason Greenblatt, Trump elnök közel-keleti különmegbízottja, aki elsősorban bizalomerősítő intézkedéseket próbál elérni Rámalláhban és Jeruzsálemben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!