Izrael státusza - Olasz külügyminiszter: aggódunk az amerikai bejelentés következményei miatt

Külföld, 2017.12.06

Olaszország aggódik az Egyesült Államok bejelentésének esetleges következményei miatt - kommentálta Angelino Alfano olasz külügyminiszter Donald Trump amerikai elnök döntését, miszerint az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, és áthelyezi nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe.

Angelino Alfano kijelentette: Olaszország álláspontja Izrael státuszával kapcsolatban nem változik, vagyis Róma továbbra is az ENSZ határozataihoz tartja magát, valamint az európai és a nemzetközi közösség álláspontjához.

Jeruzsálem fővárossá kikiáltását az izraeli és palesztin fél közötti tárgyalásoknak kell eredményeznie, mindkét fél jogos követeléseinek tiszteletben tartásával - mondta Angelino Alfano. Hozzátette, hogy Róma addig is Tel-Avivban állomásoztatja izraeli nagykövetségét.

Az olasz diplomácia vezetője a térség vezetőit felelősségteljes magatartásra szólította fel, incidensek és erőszakos cselekmények Angelino Alfano szerint senkinek sem lennének hasznára. Angelino Alfano európai kezdeményezést sürgetett a helyzet értékelésére, valamint a közel-keleti békefolyamat újraindítására, hangsúlyozva, hogy a kétállami megoldás az egyetlen járható út Izrael mellett az önálló palesztin állam létrehozásával.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!