Izraelben ezentúl azonos feltételekkel juthatnak állampolgársághoz a heteroszexuális és a meleg házaspárok külföldi tagjai

Külföld, 2016.12.09

Aviháj Mendelblit államügyész döntése alapján Izraelben ezentúl azonos módon juthatnak állampolgársághoz a heteroszexuális és a meleg házaspárok külföldi tagjai - jelentette pénteken a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.

Eddig a meleg párok külföldi tagjának hét évet kellett várnia az izraeli állampolgárság elnyerésére, de a legfelsőbb bírósághoz benyújtott fellebbezés nyomán az államügyész azonos eljárást határozott meg a melegek és a heteroszexuálisok számára. Korábban a melegeknek hét, míg a heteroszexuális házasságban élőknek csak négy évet kellett várniuk az állampolgárság elnyerésére, és a melegeknek le kellett mondaniuk másik állampolgárságukról is.

A meleg apák szervezete fordult az alkotmánybíróságként is működő legfelsőbb jogi grémiumhoz, a döntést pedig "az azonos nemű párok elleni felháborító megkülönböztetés végének, hatalmas győzelemnek" értékelték.

Az új szabályozás egyben megkönnyíti a félig külföldi meleg párok számára az örökbefogadást is, mert a béranyák segítségével szülővé váló meleg párok gyermekei automatikusan izraeli állampolgárságot kapnak, és ezentúl az állampolgárság rövidített megszerzésével lényegesen kevesebbet kell majd várniuk annak elismerésére, hogy mindketten a gyermek jog szerinti szülei.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!