Izraeli nagykövetség: Soros folyamatos ellenszenvet táplál Izraellel szemben

Külföld, 2017.07.20

Izrael washingtoni nagykövetségének szóvivője azzal vádolta meg Soros Györgyöt a The New York Times című amerikai napilapban, hogy folyamatos ellenszenvet táplál Izraellel szemben.

Itai Bardov szóvivő - egy Soros Györgyöt és a magyarországi plakátkampányt érintő véleménycikkre reagálva - felháborítónak nevezte annak felvetését, hogy Benjamin Netanjahu tolerálná az antiszemitizmust. Hangsúlyozta, hogy az izraeli miniszterelnök mindig, mindenhol elítélte az antiszemitizmust.

Bardov nehezményezte, hogy Soros 2011-ben kijelentette, a közel-keleti demokráciának Izrael a legfőbb akadálya, 2003-ban pedig azt állította, hogy az Egyesült Államok és Izrael hozzájárul az antiszemitizmushoz, és ezzel "inkább az áldozatot hibáztatta, mintsem a bűnöst".

Bardov egy izraeli újságíró, Mairav Zonszein véleménycikkére reagált, amely hétfőn jelent meg a lapban. Zonszein arról írt, hogy Soros György akár jó viszonyban is lehetne az izraeli vezetéssel, csakhogy ez amiatt nem működhet, mert Soros nem támogatja feltétel nélkül az izraeli kormányt a megszállás, a diszkrimináció és a jogsértések ellenére. Zonszein szerint az izraeli külügyminisztérium, amikor élesen bírálta Soros Györgyöt, "lényegében megtámogatta a magyar kormány Soros-ellenes propagandatörekvéseit". Az izraeli újságíró szerint Orbán Viktornak az a vádja, amely szerint Soros "titokban, külföldi pénzből próbálja befolyásolni a magyar politikát", a zsidók széles körű befolyásával kapcsolatos antiszemita nézeteket idéz fel, és különös módon rímel mindazokra a vádakra, amelyeket az izraeli külügyminisztérium fogalmazott meg Soros Györggyel szemben.

Zonszein úgy vélte: "arcátlanság Netanjahu részéről, hogy éppen most rúg bele Sorosba, amikor Európa szívében újra az antiszemitizmus áldozata lett, és amikor Magyarországon éppen azért démonizálják, mert harcolni próbál ugyanazok ellen a rasszista, kisebbségellenes nézetek ellen, amelyek annak idején a holokauszthoz vezettek".

Itai Bardov ezzel szemben hangsúlyozta, hogy Soros György az, aki olyan nem kormányzati szervezeteket pénzel, amelyek "hamisan háborús bűntettekkel és népirtással vádolják Izraelt". A szóvivő sérelmezte például, hogy az egyik ilyen, Soros által támogatott szervezet 2000 és 2010 között ugyanannyi Izraelt bíráló jelentést adott ki, mint Iránról, Szíriáról és Líbiáról együttvéve. Bardov szerint ez a "kettős mérce" az, ami miatt sokan joggal kritikusak lehetnek Soros Györggyel szemben, és nincs ellentmondás aközött, ha valaki nyíltan beszél Sorosról, és közben küzd az antiszemitizmus ellen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!