James Mattis cáfolta, hogy Washington Irán elleni csapást készítene elő

Külföld, 2018.07.27

James Mattis amerikai védelmi miniszter cáfolta pénteken, hogy Washington Irán elleni csapást készítene elő.

Az egyik ausztrál lapban megjelent hírt az Irán elleni várható csapásról a miniszter "komplett kitalációnak" minősítette. A Pentagon vezetője újságíróknak leszögezte: Donald Trump és Vlagyimir Putyin orosz elnök helsinki csúcstalálkozója nem hozott változást az amerikai külpolitikában.

"Rögtön a csúcstalálkozó után beszéltem a Fehér Ház kabinetfőnökével és a nemzetbiztonsági tanácsadóval, és mindketten megerősítették, hogy nincs változás az amerikai politikában" - fogalmazott a miniszter.

Mattis megerősítette azt is, hogy Szíriában továbbra sincs katonai együttműködés Washington és Moszkva között, és Donald Trumptól nem is érkezett ilyen jellegű kérés.

Elmondta továbbá, hogy Washington fontolóra vette katonai szakértők Észak-Koreába küldését a koreai háborúban elesett amerikai katonák földi maradványainak felkutatására. James Mattis pozitívan értékelte, hogy Észak-Korea döntése nyomán péntekre virradóra megkezdődött az amerikai halottak földi maradványainak hazaszállítása.

Egy amerikai repülőgép Észak-Koreából a dél-koreai Osan amerikai légitámaszpontra szállította az 1950 és 1953 közötti koreai háború amerikai áldozatainak földi maradványait.

A döntésért Donald Trump Twitter-bejegyzésben mondott köszönetet Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőnek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!