James Mattis: az Egyesült Államok és Törökország katonai együttműködése változatlan

Külföld, 2017.10.11

James Mattis amerikai védelmi miniszter szerdán megerősítette, hogy az Egyesült Államok és Törökország katonai együttműködése változatlan.

A Pentagon vezetője újságíróknak kijelentette: Washington és Ankara katonai kapcsolatait a diplomáciai feszültség nem érinti, az Egyesült Államok katonai téren továbbra is szorosan együttműködik Törökországgal.

A tárcavezető hangsúlyozta: Törökország "NATO-szövetségesünk és a jövőben is keményen dolgozunk azért, hogy szövetségesként szembeszálljunk közös ellenségünkkel". Mattis hozzátette: kifejezetten jó a két ország katonai együttműködése.

A Pentagon szóvivője már kedden megerősítette, hogy a diplomáciai feszültség nem érinti a Törökországon kívüli hadműveleteket, s a török légi támaszpont Incirlikben továbbra is teljes mértékben ellátja a NATO és a koalíciós erők támogatásának fontos szerepét.

Az Egyesült Államok és Törökország között a múlt hét óta mérgesedett el ismét a viszony, amikor a török hatóságok letartóztatták az amerikai külképviselet két helyi alkalmazottját. Kémkedéssel, a kormány megdöntésére irányuló szervezkedéssel és azzal vádolták meg őket, hogy az Egyesült Államokban önkéntes száműzetésben élő hitszónok, Fethullah Gülen hálózatának hívei.

Az első munkatárs letartóztatása után John Bass ankarai amerikai nagykövet felfüggesztette a turista vízumok kiadását, amire a washingtoni török nagykövetség szintén vízumfelfüggesztéssel válaszolt. Recep Tayyip Erdogan török államfő kedden Belgrádban arról beszélt, hogy az Egyesült Államok törökországi képviseleteire "beszivárogtak az ügynökök" és "egyetlen állam sem engedi meg, hogy belső rendjére ilyen kémek fenyegetést jelentsenek".

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője, Heather Nauert kedden "mély aggodalmának" adott hangot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!