Janukovics Ukrajna területi egysége mellett állt ki rosztovi tájékoztatóján

Külföld, 2016.11.25

A Donyec-medence az ukrán állam rész kell maradjon, széles körű autonómiával felruházva - jelentette Viktor Janukovics volt ukrán elnök pénteken, a dél-oroszországi Rosztov-na-Donuban tartott tájékoztatóján.

Az Oroszországba menekült volt államfőnek pénteken kellett volna videovallomást tennie az előtt a kijevi bíróság előtt, amely eljárást folytat a két évvel ezelőtti kijevi tüntetések számos résztvevőjének megölése ügyében öt volt rohamrendőr ellen, a tárgyalást azonban hétfőig elnapolták.

Janukovics az újságírók előtt úgy vélte, hogy meg kell őrizni Ukrajna területi egységét, de a Donyec-medencei konfliktus addig nem oldódik meg, amíg a régió nem kap széleskörű autonómiát.

Az UNIAN ukrán hírügynökség azon kérdésére válaszolva, hogy támogatja-e Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a Krímben és a Donyec-medencében élő oroszajkúak "védelmére" hivatkozó politikáját, Janukovics azt mondta: az ő álláspontjának ebben a kérdésben nincs jelentősége. Szavai szerint Putyin mint orosz állampolgár és mint hazafi áll ezen az állásponton, ami tiszteletet érdemel.

Ugyanakkor ismét leszögezte, hogy szerinte a Krímnek nem kellett volna "elszakadnia" Ukrajnától. Úgy vélte viszont, hogy a krímiek Oroszországnál kerestek védelmet a Majdanon (az ukrán főváros főterén) zajló tüntetések miatt. "Az elszakadásról tartott népszavazást a kijevi Majdan provokálta ki" - hangoztatta.

A hivatalából leváltott exelnök kijelentette, hogy a 2014-es Majdan-tüntetések idején be kellett volna vetnie a fegyveres erőket a "radikálisok" ellen, és hadiállapotot hirdetnie, s hibázott, amikor ezt nem tette meg.

Azt állította, hogy amikor elszökött Ukrajnából "egyetlen centje" sem volt külföldi bankszámlákon. "Ukrajnából sem vittem ki mást, csak a személyes holmimat kézi poggyászban - jelentette ki Janukovics.

A pénteki tárgyalást azért halasztotta el a kijevi bíróság, mert aktivisták megakadályozták, hogy a fogdából a tárgyalóterembe szállítsák a vádlottakat. A megölt Majdan-tüntetők hozzátartozóinak ügyvédei és a vádat képviselő ügyészek arra az álláspontra helyezkedtek, hogy a vádlottak jelenléte nélkül nem folytatható le a tárgyalás.

Janukovics a per halasztását provokációnak minősítette, az ukrán ügyészség viszont közölte, hogy neki nem érdeke Janukovics tanúvallomásának akadályozása. A kijevi belügyminisztériumban megígérték: "minden erőfeszítést megtesznek", hogy hétfőn megtarthassa a bíróság a tárgyalást.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!