Javított második negyedéves német GDP-növekedési várakozásán a DIW

Külföld, 2017.06.28

Javultak a német gazdaság második negyedéves növekedési kilátásai a DIW Berlin gazdasági kutatóintézet júniusi konjunktúra-barométere alapján.

Júniusban a második negyedévre vonatkozóan a DIW Berlin (Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung) gazdaságkutató intézet konjunktúrabarométere 104 pontot mutatott. A mutató 100 pontos semleges értéke az átlagos 0,3 százalékos negyedéves GDP-növekedésnek felel meg.

A júniusi mutató összetevői alapján a DIW Berlin szakértői arra következtetnek, hogy a német bruttó hazai termék a második negyedévben negyedéves bázison 0,5 százalékkal növekedhet. Az előző, áprilisban kiadott konjunktúra-mutató szintén 104 ponton állt, összetevőiből azonban akkor még 0,4 százalékos negyedéves GDP-növekedésre következtettek a DIW szakemberei.

A német gazdaság negyedéves bázison 0,6 százalékkal nőtt az idei első negyedévben és 0,4 százalékkal a tavalyi utolsó negyedévben.

"A vállalatok javuló üzleti hangulata arra utal, hogy a német gazdaság a második negyedévben is kis híján tartani fogja az első negyedévben elért növekedési ütemet" - kommentálta a júniusi elemzést Ferdinand Fichtner, a DIW konjunktúra-kutatási igazgatója. "A gazdasági szereplők hosszabb távú várakozásai azonban sajnálatos módon már kevésbé olyan rózsásak, mint az aktuális helyzetről alkotott véleményük. Mindebből pedig arra lehet következtetni, hogy a gazdaságnak a továbbiakban nehezére esik majd tartani az év elején kialakult növekedési ütemet" - tette hozzá.

Simon Junker, a DIW konjunktúra-elemzője elmondta: a német vállalatok megrendelés-állománya változatlanul magas, az új megrendelések beérkezése azonban stagnál.

A feldolgozóipar, de főképpen a szolgáltatóipar a jövőben már valamivel gyengébb impulzusokkal járul majd hozzá a gazdasági növekedéshez - fogalmazott, megjegyezve, hogy változatlanul élénk kereslet mutatkozik a német termékek iránt a nemzetközi piacokon, az emelkedő inflációs nyomás miatt azonban a belföldi lakossági kereslet kismértékű gyengülésére kell számítani.

A DIW Berlin szerint az idei német éves GDP-növekedés 1,5 százalék lehet a korábban várt 1,4 százalék helyett.

A müncheni ifo gazdaságkutató intézet prognózisa szerint a német bruttó hazai termék az idén 1,8 százalékkal nőhet. Az ifo korábban 1,5 százalékot jelzett.

A kieli Institut für Weltwirtschaft (IfW) intézet szakértői az idei évre változatlanul 1,7 százalékos GDP-növekedést prognosztizálnak.

Az idei évre az Európai Bizottság 1,6 százalékos, a német kormány pedig 1,5 százalékos német GDP-növekedést vár.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!