Javították növekedési előrejelzésüket német gazdaságkutatók

Külföld, 2018.04.19

Megemelték idei és jövő évi németországi növekedési előrejelzésüket a vezető német gazdaságkutató intézetek.

Az öt vezető német gazdaságkutató intézet (DIW Berlin, ifo Institut, IW Kiel, IWH és RWI) 0,2 százalékponttal megemelte idei és jövő évi német GDP-növekedési előrejelzését. Őszi prognózisukban 2,0 százalékos növekedést jeleztek az idei évre és 1,8 százalékosat 2019-re. Mostani, tavaszi prognózisukban pedig az idei évre 2,2 százalékos növekedést, jövőre pedig 2,0 százalékosat várnak.

"Zökkenőmentesen folytatódik a német gazdasági fellendülés, a kapacitáskihasználtság növekedése miatt azonban lassan már 'ritkulni kezd a levegő' a gazdasági szereplők körül" - foglalta össze az intézetek közösen készített prognózisának legfőbb megállapításait Timo Wollmershäuser, a müncheni ifo intézet konjunktúrakutatási részlegének a vezetője.

Az intézetek a foglalkoztatás növekedését és a munkanélküliségi ráta csökkenését vetítik előre. A foglalkoztatottak száma a 2016-os 43,6 millióról és a tavalyi 44,3 millióról az idén 44,9 millióra, jövőre pedig 45,3 millióra emelkedik. A munkanélküliségi ráta pedig, ami 2016-ban még 6,1 százalék volt és tavaly 5,7 százalékra csökkent, az idén tovább esik, 5,2 százalék lesz, jövőre pedig 4,8 százalék.

Az infláció az idei gyengülés után jövőre ismét növekedik a vezető gazdasági szakemberek meglátása szerint. A két évvel ezelőtti 0,5 százalékos és a tavalyi 1,8 százalékos fogyasztói árindex eszerint az idén 1,7 százalékra csökken, 2019-ben pedig 1,9 százalék lesz.

A német folyó fizetési mérleg (a javak, szolgáltatások és átutalások forgalmának az egyenlege) a 2017-es 262,6 milliárd euróról az idén 277,0 milliárd euróra emelkedik, jövőre pedig 284,5 milliárd euróra, azaz a bruttó hazai termék sorrendben 8,0, 8,2 és 8,0 százalékára.

A világgazdasági növekedést a német kutatók 3,4 százalékosra becsülik az idei évre, 0,3 százalékponttal magasabbra az őszi prognózisban jelzettnél. Jövőre a növekedési ütem 3,1 százalékra lassul, ami 0,2 százalékponttal haladja meg az előző prognózisban megadottat.

Az euróövezetben a növekedés a magas kapacitáskihasználtság mellett is tartja lendületét, holott egyre növekszik a hiány a szakképzett munkaerőben. A növekedési ütem azonban emiatt hosszabb távon lassulni fog. Az idei 2,3 százalékos GDP-növekedés jövőre 1,9 százalékra csökken. Az infláció az idén 1,5 százalék, jövőre 1,7 százalék lesz.
http://www.diw.de/sixcms/detail.php?id=582565
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!