Jekatyerinburgban eltörölték a közvetlen polgármester-választást

Külföld, 2018.04.03

Szverdlovszk megye közgyűlése 42:4 szavazataránnyal elfogadta kedden azt a törvénytervezetet, amelynek értelmében Jekatyerinburgban ezentúl közvetlen választás helyett a városi tanács dönt a polgármester személyéről.

Oroszország negyedik legnagyobb városa élén 2013 óta ellenzéki polgármester áll, Jevgenyij Rojzman személyében. Rojzman tavaly jelöltetni kívánta magát a kormányzóválasztáson, de nem jutott át az úgynevezett "helyhatósági szűrőn", vagyis nem szerezte meg a támogatottsági kvótát a helyi képviselők között. A politikus ezt követően a választás bojkottjára szólított fel, amelyet törvénytelennek nevezett.

A közvetlen polgármester-választás eltörlésére Jevgenyij Kujvasev, Szverdlovszk megye jelenlegi, kormánypárti kormányzója tett javaslatot. Az új törvényjavaslat mellett az Egységes Oroszország képviselői egybek között azzal érveltek, hogy az lehetővé teszi a választásra fordított kiadások megtakarítását, a városvezetői és a városgazdálkodási - eddig elkülönült - jogkörök egyesítését, és a "megyében csak egyetlen politikusnak" kell lennie.

Jekatyerinburgban 2010-ben vezették be e közvetlen polgármester-választást.

Rojzman a vitában tiltakozott a közvetlen választás eltörlése ellen. Egyebek között közölte, hogy miközben a választások ötévente 150 millió rubelbe kerülnek, addig a kormányzó éves PR-kerete 500 millió rubel. (Egy rubel jelenleg mintegy 4,4 forintot ér.)

A politikus bejelentette, hogy nem kíván részt venni a városvezető kiválasztásának új eljárásában. Az új mechanizmus értelmében a város új elöljáróját a városi tanács tagjai választják meg, a versenybizottság által javasolt jelöltek közül.

A polgármester ugyanakkor azt is közölte, hogy nem hajlandó feladni a küzdelmet és rámutatott, hogy az új körülmények között új jelentőséget nyer a városi tanács megválasztása.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, hogy a Kreml nem avatkozhat be a jekatyerinburgi polgármester-választás kérdésébe.

A megyei közgyűlés szavazásának előestéjén Jekatyerinburgban tiltakozó megmozdulást tartottak a törvénytervezet ellen, amelyen a szervezők szerint több ezren, a hatóságok szerint viszont csak 1700-an vettek részt. A másfél milliós városban idén tartottak volna közvetlen polgármester-választást.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!