Jelentős termeléscsökkenésre számít a második negyedévben a német villamosipar

Külföld, 2020.05.08

Az év első két hónapjában még nem éreztette hatását a német villamosipari ágazat termelésén a koronavírus-járvány, márciusban azonban már számottevő visszaesését okozott a megrendelések beérkezésében, és ennek függvényében a második negyedévben a teljesítménymutatók jelentős romlását várja a ZVEI szakmai képviseleti szervezet a honlapján közzétett jelentésben.

Márciusban 9,2 százalékkal csökkentek a német villamosipari ágazat vállalatainak megrendelései. Mivel azonban januárban és februárban még nem éreztette hatását a koronavírus-járvány, az első negyedévben a megrendelések "csak" 5,1 százalékkal csökkentek az előző évihez képest.

A villamosipari szakmai képviseleti szervezet, a ZVEI (Zentralverband Elektrotechnik- und Elektronikindustrie e.V.) vezető közgazdásza Andreas Gontermann szerint a járványvédelmi korlátozások következményei igazából a második negyedévben mutatkoznak majd meg.

A helyzet komolyra fordulására utal az üzleti hangulatindex alakulása is. Áprilisban az aktuális helyzet megítélése az előző havihoz képest 17 ponttal csökkent az ágazatban, a kilátások megítélésének a mutatója pedig 35 ponttal negatív tartományba, a valaha elért legalacsonyabbra esett. Az exportkilátások megítélése 48 ponttal esett mínusz 61 pontra, szintén a valaha elért legalacsonyabbra.

Az ágazatban a termelési kapacitás kihasználtsága 5,6 százalékponttal állt alacsonyabban a negyedév végén, mint amennyivel indult. Az ágazat vállalatai jelenleg kapacitásuk 75,9 százalékán termelnek. A megrendelésállomány 3,4 havi termelésről 3,0 havi termelésre csökkent. Áprilisban 196 ezerre emelkedett a részmunkaidőben foglalkoztatottak száma a márciusi 47 ezerről. Az ágazat alkalmazottainak száma az elmúlt év végénk 885 ezer volt.

A belföldi megrendelések márciusban 10,3 százalékkal, a külföldi megrendelések 8,1 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest. A külföldi megrendelések elsősorban az eurózónából estek vissza, 15,8 százalékkal, míg a többi térségből 3,6 százalékkal. Az első negyedévben a belföldi megrendelések 7,4 százalékkal, a külföldi megrendelések 3,2 százalékkal csökkentek. Az eruróvezetből 7,1 százalékkal kevesebb megrendelés érkezett az első negyedévben, a többi térségből pedig 0,8 százalékkal kevesebb.

A villamosipari ágazat termelési értéke árfolyamhatásoktól megtisztítva 5,7 százalékkal csökkent márciusban az egy évvel korábbihoz képest, a január-márciusi periódusban pedig 2,9 százalékkal.

A 15,9 milliárd eurós márciusi értékesítési árbevétel 6,4 százalékkal marad el a 2019 márciusitól. Az exportbevétel 8,0 százalékkal csökkent 8,4 milliárd euróra a belföldi forgalmi bevétel 4,3 százalékkal csökkent 7,5 milliárd euróra. Az exportbevételen belül az euróövezeti export bevétele 12,0 százalékkal esett 3,0 milliárd euróra, a többi régió exportbevétele pedig 5,8 százalékkal 5,4 milliárd euróra.

Az első negyedévben a képviseleti szervezet tagvállalatai 45,3 milliárd euró bevételre tettek szert, 3,4 százalékkal kisebbre az egy évvel korábbinál. A belföldi forgalmi bevétel 3,7 százalékkal csökkent 21,4 milliárd euróra, az exportbevétel pedig 3,1 százalékkal 23,9 milliárd euróra. Az euróövezeti forgalom 4,6 százalékkal csökkent 8,8 milliárd euróra, a többi régió exportbevétele pedig 2,3 százalékkal 15,1 milliárd euróra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!