Jelentős különbségek vannak az egyes etnikumok életszínvonala között Nagy-Britanniában

Külföld, 2017.08.07

Még mindig jelentős különbségek vannak az egyes etnikumok életszínvonala között Nagy-Britanniában egy hétfőn ismertetett kutatás eredményei szerint.

A Resolution Foundation nevű gazdaságkutató intézet jelentéséből kiderült: egy tipikus bangladesi család bevétele évi 35 százalékkal, 8900 fonttal (hozzávetőleg hárommillió forinttal), egy pakisztánié pedig, 34 százalékkal, 8700 fonttal marad el egy átlagos fehér családétól. A fekete bőrű családok bevétele is 22 százalékkal, 5600 kevesebb, mint a fehér család esetében mért medián érték.

A központ a különbségek ellenére ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy ezen etnikai csoportok bevétele is növekszik. Kutatásukból kiderült többek közt, hogy a Nagy-Britanniában élő bangladesi családok bevétele 2014-2016-ra 38 százalékkal nőtt a 2001-2003-as időszakhoz képest, ami csaknem háromszorosa a fehér családoknál ugyanezen időszakban mért 13 százalékos emelkedésnek.

A pakisztáni családok bevétele 28 százalékkal nőtt - derült ki a Resolution Foundation adataiból.

A pakisztáni és a bangladesi férfi munkások medián fizetése 2001 óta szintén 28 százalékkal emelkedett a fehér férfiak és más etnikumok keresetének 1 százalékos növekedéséhez képest.

A kutatóintézet szerint az életszínvonalban még mindig tapasztalható jelentős különbségek részben a nőknek a családban betöltött szerepével magyarázható. A fehér családoknál a háztartások 72 százalékában dolgoznak a nők. A pakisztáni és a bangladesi családoknál viszont csak 37, illetve 35 százalék ez az arány. Mindazonáltal az ő foglalkoztatottságuk jelentősen nőtt 2001 óta, mint ahogy emelkedett a munkában lévő pakisztáni, a bangladesi és a fekete bőrű férfiak száma is.

A Resolution Foundation egyik vezető gazdasági elemzője szerint a foglalkoztatottság növekedése jelentősen hozzájárult az életszínvonaluknak a fehér bőrű lakosságénál gyorsabb ütemű növekedéséhez. Adam Corlett a BBC-nek hangsúlyozta, a fehér családok és a más etnikumok közötti életszínvonalbeli különbségek még mindig jelentősek és tartósak, és álláspontja szerint ezt túl gyakran hagyják figyelmen kívül.

A kutatóközpont az év elején felhívta a figyelmet arra, hogy a fontnak a brit európai uniós tagságról tartott népszavazás óta tapasztalt gyengülése miatt gyorsul az infláció, ami megállította az életszínvonal növekedésének lendületét a szigetországban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!