Jelentősen emelkedett Németország külkereskedelmi többlete augusztusban

Külföld, 2017.10.10

Jelentősen, a vártnál nagyobb mértékben emelkedett Németország külkereskedelmi többlete augusztusban, miután az export erős, az importénál majdnem háromszor gyorsabb ütemben bővült.

A német statisztikai hivatal (Destatis) kedden közzétett előzetes adatai szerint augusztusban az előző hónaphoz képest, szezonális és naptári hatással kiigazítva, a kivitel értéke 3,1 százalékkal, 108,4 milliárd euróra, míg a behozatalé 1,2 százalékkal, 86,8 milliárd euróra nőtt. A kereskedelmi mérleg többlete 21,6 milliárd eurót tett ki, szemben az elemzők által várt 20,0 milliárd, illetve a júliusban elért 19,3 milliárd eurós szufficittel.

Elemzők arra számítottak, hogy az export értéke 1,0 százalékkal, az importé pedig 0,5 százalékkal emelkedett augusztusban, miután júliusban a kivitel értéke 0,2 százalékkal, a behozatalé pedig 2,4 százalékkal nőtt.

A kiigazítatlan adatok szerint az idei év nyolcadik hónapjában Németország exportja 103,1 milliárd eurót, importja pedig 83,0 milliárd eurót tett ki. Tavaly augusztushoz képest az export értéke 7,2 százalékkal, a behozatalé pedig 9,6 százalékkal nőtt. A kereskedelmi mérleg 20,0 milliárd eurós többlettel zárt, míg egy évvel korábban 19,6 milliárd euró volt a szufficit.

A folyó fizetési mérleg egyenlege 17,8 milliárd eurós többletet mutatott augusztusban az előző havi 19,6 milliárd euró után. Tavaly augusztusban 16,9 milliárd eurót tett ki a többlet.

Az idei első nyolc hónap végén a német külkereskedelmi mérleg aktívuma 160,7 milliárd eurót tett ki, a folyó fizetési mérlegben pedig 158,1 milliárd eurós többlet alakult ki, csökkent az egy évvel korábbi 167,0 milliárd, illetve 168,6 milliárd euróhoz képest.

A friss adatsor, hasonlóan az augusztusi ipari termelés hétfőn kiadott statisztikájához, arról tanúskodik, hogy Európa legnagyobb gazdasága erősen növekedett a harmadik negyedévben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!