Jelentősen megemelik a fogyatékossággal élők segélyét Izraelben

Külföld, 2017.06.22

Jelentősen megemelik Izraelben a fogyatékossággal élők segélyét a szerdai kerekesszékes tüntetés után - jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet csütörtökön.

A teljes rokkantság után járó segély havi összegét négyezer sékelre (mintegy 320 ezer forintra) emelik az eddigi 2342 sékelről (mintegy 185 ezer forintról), miután szerdán a magasabb segélyért tüntető kerekesszékesek összeláncolták magukat, és lezárták a Jeruzsálemet Tel-Avivval összekötő autópályát a repülőtérnél, többen közülük gázolajat öntöttek magukra, és azzal fenyegetőztek, hogy felgyújtják magukat, ha nem teljesítik követelésüket.

Három lépcsőben hajtják végre 2018-ban a jelentős emelést, amelyről közösen határoztak a kormánykoalíció és az ellenzék pártjai. "Ez egy történelmi pillanat, melyben igazságot szolgáltatunk negyedmillió embernek"- hangsúlyozta a kneszet sajtótájékoztatóján a megállapodást életre hívó egyik parlamenti képviselő, aki maga is kerekesszékkel közlekedik.

A szerdai tüntetők ugyan azt kérték, hogy az izraeli minimálbérrel azonos összegre, vagyis havonta ötezer sékelre (mintegy négyszázezer forintra) emeljék járandóságukat, de a jelentős, eddigi segélyüket majdnem megduplázó emelés nyomán várhatóan így is véget érnek a már hónapok óta folytatott tiltakozó akcióik.

Az utóbbi hetekben a fogyatékossággal élők Tel-Avivban többször forgalmas kereszteződéseket zártak le hatalmas dugókat okozva, hogy felhívják a figyelmet súlyos anyagi helyzetükre.

A kormány már több bizottságot is életre hívott ügyükben, de életkörülményeik érdemi javítását eddig nem tudták elérni: a legutóbbi, Benjámin Netanjahu miniszterelnök által felkért bizottság mindössze néhány száz sékeles emelést javasolt számukra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!