Jeruzsálem státusza - A román vezetők nem közölték, sikerült-e egységes álláspontra jutniuk

Külföld, 2018.05.15

Románia izraeli nagykövetségének esetleges Jeruzsálembe költöztetéséről egyeztetett kedden a jobboldali Klaus Iohannis államfő a szociálliberális kormányt vezető Viorica Dancila miniszterelnökkel, de az elnöki hivatal közleményéből nem derül ki, sikerült-e egységes álláspontot kialakítaniuk.

A kommüniké szerint az általa kezdeményezett találkozón az államfő leszögezte: a román külpolitika kizárólag az ország érdekeit szolgálhatja, Románia pedig csak úgy őrizheti meg hitelét az Egyesült Államokkal, az Európai Unióval, a NATO-val és más stratégiai szövetségeseivel ápolt kapcsolatában, ha azonnal véget vet a külpolitikai eredetű belpolitikai feszültségnek.

Iohannis arra figyelmeztette a kormányt: vannak olyan átléphetetlen határvonalak a román külpolitikában, amelyeket politikai irányultságától függetlenül eddig egyetlen döntéshozó sem sértett meg. Az elnök szerint "aggodalmat és nyugtalanságot" szülne, ha a román külpolitika feladná kiegyensúlyozottságát, következetességét és kiszámíthatóságát.

A keddi találkozóra Viorica Dancila kormányfőt Ana Birchall, Románia stratégiai partnerségekért felelős miniszterelnök-helyettese és Teodor Melescanu külügyminiszter is elkísérte. A megbeszélésen részt vevő kormánytagok is - az elnöki hivatal szerint - az állami intézmények közti lojális együttműködés fontosságát hangsúlyozták.

Dancila április végén izraeli látogatása előtt megerősítette: kormánya memorandumot fogadott el az izraeli román külképviselet áthelyezésének előkészítéséről. Az ország külpolitikájának kialakításában alkotmányos jogkörökkel rendelkező államfő elfogadhatatlannak nevezte, hogy egy ilyen kényes kérdésben nem konzultáltak vele, magát a döntést elhamarkodottnak nevezte, és - egyebek mellett emiatt is - Dancila lemondását követelte.

Iohannis egy múlt hétvégi sajtónyilatkozatából kiderült: az államfő azzal sem értett egyet, hogy a román külügyminisztérium csatlakozott azokhoz az országokhoz - Csehországhoz és Magyarországhoz -, amelyek vétójukkal megakadályozták, hogy az Európai Unió egységes nyilatkozatban ítélje el az Egyesült Államok izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetését.

Kedd délután kiadott közleményében a bukaresti kormány azt állította, hogy uniós fellépése a tavaly decemberi EU-csúcs "nyelvezetével és következtetéseivel" állt összhangban, a két egymás mellett élő állam - Izrael és Palesztina - létét elismerő válságkezelés melletti közös elkötelezettségét demonstrálta, és a békefolyamatot veszélyeztető egyoldalú lépések elkerülését célozta. A bukaresti külügyminisztérium már korábban is jelezte, hogy "egyoldalúnak" tartja a kizárólag az amerikai nagykövetség kérdésére összpontosító uniós szövegjavaslatot.

A bukaresti kormány - a korábbi éles támadásoknál diplomatikusabb nyelvezettel - közleményében ismét jelezte: nem fogadja el, hogy az ország külpolitikája kizárólag az államfőre tartozik. Azt is megerősítette: kész együttműködni az elnöki hivatallal abban, hogy Románia kiegyensúlyozott és mérsékelt álláspontra helyezkedjék a közel-keleti kérdésben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!