Jeruzsálem státusza - Berendelték az izraeli külügyminisztériumba Szlovénia és Spanyolország nagykövetét

Külföld, 2018.05.21

Berendelték az izraeli külügyminisztériumba Szlovénia és Spanyolország izraeli nagykövetét, mert pénteken az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának rendkívüli ülésén kormányuk támogatta, hogy független nemzetközi vizsgálóbizottságot hozzanak létre a múlt hétfői tüntetésen a Gázai övezet határán történt palesztin halálesetek kivizsgálására - jelentette a Háárec című izraeli újság honlapja hétfőn.

Kedden várhatóan Belgium nagykövetét is a minisztériumba hívatják ugyanebből az okból, ugyanis hazája huszonnyolc másik országgal együtt szintén elfogadta az ülésen a Pakisztán és más muszlim országok beterjesztette javaslatot.

A pénteki genfi döntés szerint a nemzetközi bizottság az emberi jogi helyzetet fogja vizsgálni Ciszjordániában, Kelet-Jeruzsálemben és a Gázai övezetben.

Az indítványt azután szavazták meg, hogy múlt hétfőn hatvankét palesztint lőttek agyon a határt védő izraeli katonák a Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamász szervezte erőszakos határ menti tüntetéseken, amikor a palesztinok megpróbálták megrongálni a határkerítést vagy átkelni azon.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában a bizottság létrehozását huszonkilenc igen és két nem mellett, tizennégy tartózkodással fogadták el. Csak az Egyesült Államok és Ausztrália ellenezte a javaslatot, az Egyesült Királyság, Németország, Szlovákia, Horvátország és Magyarország tartózkodott a szavazáson.

"A megölt palesztinok döntő többsége a Hamász aktivistája volt az Emberi Jogi Tanács állításával teljesen ellentétben, ahogy azt a Hamász szervezet vezetője maga is kijelentette"- indokolta az izraeli külügyminisztérium a döntés elutasítását.

A Hamász vezetői néhány nappal a történtek után bejelentették, hogy a hétfői tüntetéseken lelőttek közül ötvenen tartoztak a szervezetükhöz.

Izrael maga is elkezdte kivizsgálni a tömegdemonstráción történteket, és a külügyminisztérium közleménye szerint ezért is tiltakozik a szerinte nem megfelelő politikai indítékkal létrehozott külső vizsgálóbizottság tevékenysége ellen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!