Jeruzsálem státusza - Nikki Haley: Jeruzsálemet kell elismerni Izrael fővárosaként

Külföld, 2018.05.15

Csakis olyan izraeli-palesztin békemegállapodás születhet, amely elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként -  hangsúlyozta  Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet az ENSZ Biztonsági  Tanácsának ülésén kedden.  

Nikki Haley úgy vélekedett, hogy az Egyesült Államok izraeli nagykövetségének áthelyezése Jeruzsálembe semmiképpen nem ássa alá" az izraeli-palesztin békemegállapodás esélyét.

Az amerikai diplomata megjegyezte: minden országnak szuverén joga, hogy abban a városban legyen a nagykövetsége, ahol akarja. Hozzátette: "Izrael abban a Jeruzsálemban építette ki fővárosát, amely évezredekkel ezelőtt a zsidóság fővárosa volt, és az Egyesült Államoknak el kell ismernie ezt a valóságot".

Úgy értékelte, hogy az amerikai nagykövetség áthelyezése " helyes döntés volt", és a Gázában kirobbant erőszaknak szerinte semmi köze ehhez a lépéshez. Azt állította, hogy Izrael "visszafogottan reagált" az erőszakra, és a Hamaszt vűádolta az erőszak kirobbantásával.

"A mostani BT-ülésen résztvevő országok közül egyik sem cselekedett volna visszafogottabban, mint Izrael" - fogalmazott, s azt hangoztatta, hogy a Hamasz már évek óta erőszakra buzdított, jóval azelőtt, ogy Washington áthelyezte a nagykövetségét Jeruzsálemba. Haley sajnálkozását fejezte ki a halálos áldozatok miatt, de úgy vélekedett, hogy a térségben másutt is van erőszak, és az ENSZ nem foglalkozik eleget Irán beavatkozásával Szíriában és Jemenben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!