Jeruzsálem státusza - Szakértő: óriási a bizonytalanság a gázai összecsapások nyomán

Külföld, 2018.05.17

Óriási a bizonytalanság a gázai összecsapások nyomán - mondta N. Rózsa Erzsébet Közel-Kelet-szakértő az M1 aktuális csatornán csütörtökön.

A konfliktusok kiújulásának oka lehet Izrael állam megalapításának 70. évfordulója, az Egyesült Államok nagykövetségének Jeruzsálembe helyezése, illetve, hogy palesztin oldalon teljesen kilátástalannak látják a helyzetet - magyarázta a szakember.

Az 1990-es évek elején ígéretesnek tűnő békefolyamatot 1995-ben megszakította Jichák Rabin izraeli miniszterelnök megölése, amelyet egy izraeli merénylő követett el. Az utóbbi években pedig az arab tavasz nyomán destabilizálódott a térség: Szíriában, Jemenben, Líbiában polgárháborús helyzet van, Egyiptomban gyors egymásutánban két forradalom zajlott le, Tunéziában is törékeny az átalakulási folyamat. Ezek az események elvonták a figyelmet az izraeli- palesztin rendezésről, "egy kicsit mindenki belefáradt", pedig mindkét népnek óriási traumát okoz az évtizedek óta zajló véres konfliktus - mutatott rá N. Rózsa Erzsébet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!