Jeruzsálem státusza - Törökország arra kérte az izraeli nagykövetet, hogy "egy időre térjen haza"

Külföld, 2018.05.15

A török külügyminisztérium arra kérte kedden Izrael ankarai nagykövetét, Eitan Naehot, hogy "egy időre térjen haza", miután előző nap az izraeli amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetése ellen tüntető palesztinok közül az izraeli rendőrség mintegy 60-at megölt a Gázai övezetben - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség diplomáciai forrásokra hivatkozva.

A beszámoló szerint a török külügyi tárca bekérette az izraeli diplomatát, így tiltakozva országa viselkedése ellen, majd közölte Naehhal, hogy "az lesz a helyes, ha egy időre visszatér hazájába".

Binali Yildirim török miniszterelnök néhány órával korábban a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) parlamenti frakcióülésén arról beszélt, hogy a muzulmán országoknak feltétlenül felül kell vizsgálniuk kapcsolataikat Izraellel.

Ankara hétfőn konzultációra hazahívta washingtoni és tel-avivi nagykövetét, háromnapos gyászt hirdetett a palesztin áldozatok emlékére, és összehívta péntekre az 57 muszlim országot tömörítő Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) rendkívüli ülését.

Az állami intézmények kedden félárbocra eresztették a török zászlókat.

Törökország és Izrael 2016 nyarán, hat év viszálykodás után békélt meg egymással, s neveztek ki ismét nagyköveteket Tel-Avivba és Ankarába.

A két ország viszonya azután romlott meg, hogy 2010 májusában a Mavi Marmara nevű török hajó megpróbált segélyeket eljuttatni a Gázai övezetbe és ráirányítani a média figyelmét a Törökország által ellenzett izraeli blokád hatásaira. A flottillát az izraeli haditengerészet erőszakkal feltartóztatta. Az akcióban tíz, palesztinokat támogató aktivista életét vesztette, és huszonnyolcan megsebesültek.

Donald Trump amerikai elnök december 6-án jelentette be, hogy az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának, és odaköltözteti eddig Tel-Avivban működő nagykövetségét. A jeruzsálemi amerikai követséget hétfőn avatták fel ünnepélyesen, az ellene tiltakozó palesztinok közül az izraeli rendőrség pedig mintegy 60 embert agyonlőtt és a jelentések szerint legalább 2700-at megsebesített.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!