Jeruzsálem státusza - Ankara: Törökországban ülésezik jövő szerdán az Iszlám Együttműködés Szervezete

Külföld, 2017.12.06

Isztambulban ülésezik jövő hét szerdán az Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC), miután Donald Trump amerikai elnök várhatóan Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosaként - jelentette be Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő szerdán Ankarában az államfői palotában tartott sajtótájékoztatóján.

Elmondta: Recep Tayyip Erdogan török elnök még a nap folyamán közzéteszi a meghívólevelet. Az államfő csak szerda reggel óta már Malajzia, Tunézia, Irán, Katar, Szaúd-Arábia, Pakisztán és Indonézia vezetőivel folytatott telefonos megbeszélést - tette hozzá a szóvivő.

Kalin kiemelte: Ankara szorgalmazza, hogy a muzulmán országok közösen lépjenek fel Jeruzsálem státuszának ügyében.

Ajmán Szafadi jordániai külügyminiszter kedden a Reuters hírügynökséggel még azt közölte, hogy Jordánia az Arab Liga és az OIC ülésének sürgős összehívását tervezi szombatra és vasárnapra.

Amerikai kormányzati források szerint Trump szerdán várhatóan bejelenti, hogy az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának, és kezdeményezi a jelenleg Tel-Avivban működő amerikai nagykövetség átköltöztetését.

Bekir Bozdag török kormányszóvivő szerdán Twitter-fiókján azt írta, hogy Jeruzsálem a muzulmánok számára Mekka és Medina után a harmadik "legértékesebb" város, amely egyúttal a Közel-Kelet és a világ "békéjének kulcsa". Hangsúlyozta: Jeruzsálem Izrael fővárosává nyilvánítása káoszhoz, konfliktushoz, katasztrófához vezet. Bozdag az erre irányuló törekvést "rövidlátónak, észszerűtlennek és őrültnek" nevezte. Mint fogalmazott: Jeruzsálem fővárossá nyilvánítása "a térséget és a világot olyan tűzbe veti, amely nem tudni, mikor alszik ki". "Mindenkit arra hívok, hogy viselkedjen felelősen, maradjon hű az aláírt egyezményekhez, cselekedjen a józan ész szerint, és tartózkodjon attól, hogy a világbékét belpolitikai vagy más okokból veszélybe sodorja" - írta Bozdag.

Erdogan kedden kijelentette, hogy Törökország megszakíthatja diplomáciai kapcsolatait Izraellel, ha az amerikai elnök Jeruzsálemet ismeri el a zsidó állam fővárosának.

A török államfő meghívására szerda délután Ankarába érkezik II. Abdalláh jordániai király. A két vezető találkozójának egyik fő témája Jeruzsálem státusza.

A nemzetközi közösség soha nem ismerte el Jeruzsálemet Izrael fővárosának, ahogy nem ismeri el Kelet-Jeruzsálem izraeli annektálását sem. Mivel Tel-Avivot ismerik el Izrael fővárosának, a külföldi nagykövetségek is ebben a tengerparti nagyvárosban működnek. Izrael szerint az "örök és egységes" Jeruzsálem lenne a zsidó állam fővárosa, míg a palesztinok álláspontja szerint Kelet-Jeruzsálemben kell lennie a leendő palesztin állam fővárosának.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!