Jeruzsálem státusza - Csehország az 1967-es határok közötti Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának

Külföld, 2017.12.07

Csehország az Izrael és Palesztina közti béke megkötéséig Jeruzsálemet ismeri el a gyakorlatban Izrael fővárosának az 1967-es demarkációs vonallal kijelölt határok között - közölte a cseh külügyminisztérium csütörtökön honlapján.

A cseh diplomácia ezzel reagált Donald Trump amerikai elnök szerdai bejelentésére, miszerint az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának, és a városba költözteti át nagykövetségét is.

Prága közölte: Csehország az Európai Unió többi tagállamával együtt Kelet-Jeruzsálemet az izraeli és egyben a jövőbeni palesztin állam fővárosának tartja.

A cseh nagykövetség átköltöztetését Tel-Avivból Jeruzsálembe Prága csak az érintett régióban és a világban létező kulcsfontosságú lévő partnereivel folytatott tárgyalások alapján tudja mérlegelni - olvasható az állásfoglalásban.

1967 novemberében az ENSZ Biztonsági Tanácsa 242. határozatában elismerte Izrael jogát a biztonságos határokhoz, ugyanakkor az izraeli fegyveres erők visszavonására szólított fel az 1967. június 5-én kitört úgynevezett hatnapos, fényes izraeli győzelemmel végződött izraeli-arab háború során elfoglalt területekről. Az akkor elfoglalt területek közül Izrael az Egyiptommal 1982-ben folytatott különtárgyalások nyomán visszaadta Egyiptomnak a Sínai-félszigetet, 2005-ben pedig kivonult a palesztinok lakta, eredetileg Szíria fennhatósága alá tartozó Gázai övezetből. A szintén 1967-ben elfoglalt Kelet-Jeruzsálemet azonban megtartotta és később annektálta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!