Jeruzsálem státusza - Ferenc pápa és Mahmúd Abbász telefonon egyeztetett Trump tervezett bejelentéséről - BŐVÍTETT (új: további kijelentések)

Külföld, 2017.12.06

Ferenc pápa és Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke telefonon egyeztetett egymással Donald Trump amerikai elnök Abbásznak tett bejelentését követően, miszerint Jeruzsálemet kívánja elismerni Izrael fővárosaként, és Tel-Avivból Jeruzsálembe kívánja áthelyezni az amerikai nagykövetséget - közölte a szentszéki szóvivő.

Greg Burke a Vatikáni Rádióban elmondta, hogy a katolikus egyházfő és a Palesztin Hatóság vezetője kedden beszélt egymással az Egyesült Államok izraeli nagykövetségének tervezett áthelyezéséről. A szóvivő hozzátette, hogy a telefonos egyeztetést Mahmúd Abbász kezdeményezte.

Ferenc pápa szerda reggel húszfős palesztin delegációval találkozott, akik a vallásközi párbeszédért felelős vatikáni hivatalban tesznek látogatást. A pápa köszönetét fejezte ki a Palesztin Hatóságnak és személyesen Mahmúd Abbásznak a palesztin területeken élő keresztény közösség iránti figyelemért.

Ferenc pápa kijelentette, hogy a közel-keleti térségben, éppúgy mint a palesztin társadalomban, békét csakis a párbeszéd teremthet, valamint egymás kölcsönös megismerése és elismerése. Az egyházfő hangsúlyozta, hogy a Szentföld a keresztények számára Isten és az emberiség közötti párbeszéd kivételezett helyszíne.

Ezután a szerdai általános audiencián Ferenc pápa aggodalmát fejezte ki a "kialakult helyzet" miatt. Arra kért minden felet, tartsák tiszteletben a Jeruzsálemre vonatkozó status quót, vagyis azt a fennálló helyzetet, amelyet az ENSZ határozatai szabályoznak.

Az egyházfő bölcsességre és óvatosságra intette a feleket "új feszültség teremtése nélkül a már feldúlt világban, számos és kegyetlen konfliktus közepette".

A pápa hozzátette, Jeruzsálem egyedüli város, szent a zsidók, keresztények és muzulmánok számára is. Azért imádkozott, hogy Jeruzsálem megőrizze identitását a Szentföld, a közel-keleti térség és az egész világ érdekében.

Ferenc pápa legutóbb idén januárban fogadta a Vatikánban Mahmúd Abbászt, amikor a Palesztin Hatóság Rómában megnyitotta szentszéki nagykövetségét. A katolikus egyházfő már az amerikai elnökválasztási kampány során bírálta Donald Trumpot egyebek között migrációs politikai terveiért. A pápa és az amerikai elnök májusban találkozott a Vatikánban.

Donald Trump a hét elején arról tájékoztatott több arab vezetőt, hogy Tel-Avivból Jeruzsálembe akarja áthelyezni az amerikai nagykövetséget, és Jeruzsálemet elismerné Izrael fővárosaként. Erről több hívott fél számolt be a sajtónak, köztük Abbász.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!