Jeruzsálem státusza - Köves Slomó szerint a magyar kormánynak is el kellene ismernie Jeruzsálemet Izrael fővárosaként

Külföld, 2017.12.07

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija szerint a magyar kormánynak érdemes megfontolnia, hogy támogassa Donald Trump döntését, és ismerje el Jeruzsálemet mint Izrael állam fővárosát, elsőként az Európai Unió tagállamai közül - közölte a szervezet kommunikációs szolgálata csütörtökön az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint Köves Slomó levélben fordult Orbán Viktorhoz; kifejti: "Magyarország számára is komoly lehetőséget jelentene az Amerikai Egyesült Államok döntésének támogatása".

Azt írta: "Izrael a zsidó nép őshazája, a zsidó-keresztény értékvilág bölcsője, Jeruzsálem pedig 3700 éve ennek a kultúrának a szimbóluma. A 2000 éven át tartó száműzetés során a zsidó szívekben mindvégig, majd közel 70 éve már a mindennapi valóságban is Izrael állam fővárosa Jeruzsálem. Ennek ellenére a világ csaknem 70 éve ragaszkodik mást mondani, mint a valóság".

Donald Trump "ennek a kognitív disszonanciának vetett véget tegnap", és az "amerikai elnök kiállását követően az EMIH meggyőződése szerint csak idő kérdése, hogy a valósághoz igazodjon a politika és a diplomácia" - tette hozzá.

Köves Slomó Orbán Viktornak írt levelében úgy fogalmazott: "Meggyőződésem szerint történelmi lehetőség ez Magyarország számára is. Lehetőség szimbolikus lépések és nagyon is kézzel fogható szövetségek megkötésére és megerősítésére."

Az Egyesült Államok által megtett lépéshez első európai uniós országként csatlakozva Magyarország a fenti értékek őszinte megvallását tudná ismételten deklarálni, és ezzel - nem először - "élére állni térségünkben egy fontos, világpolitikai léptékű pozitív folyamatnak, melynek végén Jeruzsálem valóban a béke városává válhat egyszer" - írta az EMIH vezető rabbija.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!