Jeruzsálem státusza - Szakértő: az Egyesült Államok nehéz helyzetbe került a Közel-Keleten

Külföld, 2017.12.15

Tarik Demirkan Törökország-szakértő szerint az Egyesült Államok nehéz helyzetbe hozta magát a Közel-Keleten az amerikai elnök Jeruzsálemet Izrael fővárosaként elismerő múlt heti döntésével.

A Türkinfo portál főszerkesztőjét pénteken az M1 aktuális csatornán arról kérdezték, hogy Donald Trump múlt szerdán Washingtonban bejelentette, az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosaként és az amerikai nagykövetséget néhány éven belül Tel-Avivból oda költöztetik át. Döntése súlyos felháborodást és tüntetéshullámot váltott ki a muszlim országokban.

A szakértő azt mondta: nagyon rosszul időzített az amerikai döntés, amellyel Washington "kiszorul" a közel-keleti politikából, és Oroszország, Irán, valamint Törökország együttműködése lép a helyére.

Úgy fogalmazott: az Egyesült Államok eddigi világpolitikai lépéseivel, döntéseivel elérte, hogy az izraeli-palesztin békefolyamatban közvetítőként részt vegyen, de ezzel az "egyoldalú" lépéssel önmagát szorította ki.

Kitért arra is, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnöknek jól jött az amerikai döntés, mert a közel-keleti muzulmánok érdekében léphet fel, és ebben még belpolitikai ellenfelei is támogatják.

Úgy értékelte: az amerikai döntés ellentmond egy 1980-as ENSZ-határozatnak is, amely szerint semmilyen állam nem nyithat nagykövetséget Jeruzsálemben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!