Jeruzsálem státusza - Törökország és Oroszország "hasonlóan közelít" Trump döntéséhez

Külföld, 2017.12.11

Törökország és Oroszország "hasonlóan közelít" Donald Trump amerikai elnök múlt szerdai döntéséhez, amellyel Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosaként - mondta a török államfő hétfőn Ankarában az orosz elnökkel tartott sajtótájékoztatóján.

Recep Tayyip Erdogan emlékeztetett arra, hogy az amerikai bejelentés után négy palesztin életét vesztette. Ketten az izraeli katonákkal való összetűzésben, ketten az izraeli légierő válaszcsapásában. "Senki nem hagyhatja figyelmen kívül ezeket a gyilkosságokat" - hangoztatta a török államfő. A tiltakozások során kétezer palesztin sebesült meg - hívta fel a figyelmet, hozzátéve, hogy izraeli harci repülőgépek támadták a Gázai övezetet.

A zsidó állam ezzel "olajat önt a tűzre" - fogalmazott Recep Tayyip Erdogan, aki szerint az amerikai lépés nemcsak a muzulmánoknak és a keresztényeknek, hanem a "józan eszű" zsidóknak is "csalódást okozott". Izrael a palesztinokra irányuló nyomás és erőszak növelésének lehetőségét látja Trump döntésében - vélekedett.

A török elnök reményét fejezte ki, hogy az Iszlám Együttműködés Szervezte (OIC) szerdai isztambuli rendkívüli ülésén a tagországok "erős üzenetet" fogalmaznak meg Jeruzsálem státuszát illetően. A rendezvényen Oroszország megfigyelőként vesz részt.

Az orosz elnök azt mondta: az amerikai bejelentés még rosszabbá és bizonytalanabbá teszi a közel-keleti helyzetet. Jeruzsálem kérdését a zsidó államnak és a palesztinoknak közvetlen kapcsolatfelvétel útján kellene megoldaniuk. Vlagyimir Putyin szerint a washingtoni lépés akadályozza a békefolyamatot, amelyet egyébként a korábbi ENSZ-határozatoknak kellene előirányozniuk.

A szíriai helyzet rendezésére irányuló közös erőfeszítésekre vonatkozóan Recep Tayyip Erdogan bejelentette: rövid időn belül ismét Szocsiban találkozik az orosz elnökkel. Vlagyimir Putyin a sajtótájékoztatón nyomatékosította, hogy Moszkva és Ankara szorosan együttműködik Szíria ügyében.

A török elnök arról is beszélt, hogy az orosz Sz-400-as légvédelmi rendszerek megvásárlása ezen a héten lezárul, miután Ankara korábban kifizette az előleget. A két ország illetékesei az elkövetkező napokban találkoznak ennek érdekében. Ankara és Moszkva szeptember közepén írta alá a vásárlásról szóló szerződést.

Recep Tayyip Erdogan kiemelte, hogy idén már nyolcadik alkalommal találkozott orosz kollégájával. A török-orosz együttműködés "minden nappal egyre erősödik, a kölcsönös látogatások és telefonbeszélgetések által a felek közös álláspontot alakítanak ki" - hívta fel a figyelmet.

Vlagyimir Putyin munkalátogatása során a török és az orosz elnök a kereskedelmi, a gazdasági és a műszaki területeket érintő kapcsolatokról is egyeztetett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!