Jeruzsálem státusza - Törökország kevesli néhány arab ország reakcióját az OIC szerdai isztambuli ülése előtt - ELŐZETES

Külföld, 2017.12.12

Néhány arab ország "nagyon enyhén" reagált arra, hogy Donald Trump amerikai elnök múlt szerdán Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosaként - közölte Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter kedden az NTV török hírtelevíziónak adott interjújában, egy nappal azelőtt, hogy az Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) szerdán Isztambulban rendkívüli ülést tart.

Az 57 muzulmán országot tömörítő OIC rendkívüli ülését a szervezet soros elnöke, Törökország hívta össze Trump bejelentése után. Ankara szerint a washingtoni lépés "lángba borítja" a közel-keleti térséget, ezért a török vezetés azt szorgalmazza, hogy a OIC tagországai közösen lépjenek fel és "erős üzenetet" fogalmazzanak meg az amerikai döntéssel szemben.

Az elmúlt egy hét során sok ezer palesztin tüntetett Jeruzsálemben és a térség más városaiban. Az izraeli fellépés nyomán Recep Tayyip Erdogan török államfő szerint négy palesztin vesztette életét, közel kétezren pedig megsebesültek.

Cavusoglu az NTV-nek elmondta: az amerikai döntésre nagyon világos válaszok is érkeztek az arab világból, de úgy tűnik, hogy némely ország "túlságosan óvakodik" és fél az Egyesült Államoktól. Cavusoglu ugyanakkor nem nevezte meg a bírált országokat. "Ha most nem állunk ki Jeruzsálemért, a muzulmánok harmadik legszentebb városáért, akkor mikor fogunk?" - tette fel a kérdést a török tárcavezető.

Cavusoglu jelezte: az Egyesült Arab Emírségek és Egyiptom külügyminiszteri szinten vesz részt a csúcstalálkozón, Szaúd-Arábia ugyanakkor még nem tisztázta, hogy kit küld.

A török külügyminiszter egyúttal rámutatott: azt látjuk, hogy a világ különböző részein zsidók sem fogadják el az amerikai lépést.

A török államfő kedden közleményében arra szólította Washingtont, álljon el attól, hogy káoszba sodorja a térséget. Erdogan Izraelt pedig arra hívta fel, hogy politikájával a békéhez járuljon hozzá.

Az Iszlám Együttműködés Szervezetének fő célkitűzése, hogy megvédje a muzulmán világ jogait és érdekeit, valamint erősítse a tagországok közötti együttműködést és szolidaritást.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfői közlése értelmében a szerdai rendezvényen Oroszország megfigyelőként lesz jelen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!