Joachim Gauck aggodalommal, a németek többsége elégedetlenséggel szemléli Trump tevékenységét

Külföld, 2017.02.02

Németországban a lakosság több mint háromnegyede elégedetlen Donald Trump amerikai elnök munkájával - mutatta ki egy csütörtökön ismertetett felmérés. Aggodalmának adott hangot Joachim Gauck államfő is, aki szerint a több muzulmán ország állampolgáraira kivetett beutazási tilalom nem méltó az Egyesült Államok hagyományaihoz.

A Bild című lap megbízásából végzett közvélemény-kutatás szerint a németek 77,6 százaléka elégedetlen Donald Trump munkájával, és csupán 12,8 százalék elégedett.

Pártok szerinti bontásban egyedül a szövetségi parlamenten (Bundestag-) kívüli, jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) híveinek többsége helyesli az új amerikai elnök tevékenységét, körükben 63,8 százalékos Donald Trump támogatottsága, és 65,1 százalékuk szeretné, hogy olyan személyiség irányítsa Németországot, mint a washingtoni kormány vezetője.

Az AfD-n kívül még a szociáldemokratáktól (SPD) balra álló, ellenzéki Baloldal táborában számottevő Trump támogatottsága, körükben 31,8 százalék szerint végzi jól a munkáját.

A német lakosság egészét tekintve 87,3 százalék nem szeretné, és csupán 11 százalék szeretné, hogy olyan politikus legyen a német kancellár, mint Donald Trump.

A bizonyos muszlim többségű országok polgárait érintő átmeneti beutazási tilalom elrendelése a németek 84,4 százaléka szerint rossz döntés. A jobboldali CDU/CSU pártszövetség, a szociáldemokraták (SPD) és a Zöldek táborában rendre csaknem egyöntetű, 90 százalékon felüli a tilalom elutasítottsága, míg az AfD választóinak több mint kétharmada, 68,7 százaléka üdvözli a döntést - mutatta ki az Insa közvélemény-kutató cég felmérése.

"Nagyon megnyugtató, hogy a németek túlnyomó többsége elutasítja Trump politikáját és politikai stílusát" - értékelte az adatokat Sylke Tempel, a Német Külpolitikai Társaság (DGAP) Amerika-szakértője.

Az AfD támogatóinak többsége és a Baloldal sok szavazója is nemcsak a fennálló rend elleni tiltakozást juttatja kifejezésre Donald Trump tevékenységének elismerésével, hanem azt is, hogy éppen olyan "totális rendszerváltást akarnak, amelyet az Egyesült Államokban Trump végrehajt, elfordulva a parlamenti demokráciától" - tette hozzá a tekintélyes kutatóintézet elemzője a Bildnek nyilatkozva.

Fenntartásokat jelzett Joachim Gauck német államfő is, aki egy csütörtöki lapinterjúban kiemelte, hogy a "megdöbbenéssel és aggodalommal" szemléli az Egyesült Államokban kibontakozott fejleményeket.

"Amerika sok embernek, így nekem is mindig a szabadság világítótornya volt, és biztos menedék a személyes és politikai remények számára", de a beutazási tilalom "ellentmond a vallástól vagy származástól függetlenül mindenkire érvényes egyenlőség, és a szabadság nagy álmának" - mondta a német szövetségi elnök a Madsack médiacsoport regionális lapjai közös szerkesztőségének (RedaktionsNetzwerk Deutschland - RND) adott interjúban.

Hozzátette: megérti, hogy sok amerikai polgár nem hajlandó beletörődni az elnök rendeletébe, és biztos abban, hogy az amerikaiak többsége nem engedi meg, hogy "országokat ennyire erőteljesen megváltoztassák".

A vitatott elnöki rendelet értelmében az Egyesült Államok hét, muzulmán többségű országból - Szíriából, Irakból, Iránból, Szudánból, Líbiából, Szomáliából és Jemenből - azonnali hatállyal 90 napra felfüggesztette a beutazást, Szíriából pedig határozatlan ideig nem fogad menekülteket, és 120 napra leállította teljes menekültprogramját. A 120 nap eltelte után elsőbbséget élvez majd a vallásuk miatt üldözött kisebbségek, elsősorban a közel-keleti keresztények befogadása.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!