Jogvédő szervezet: Fehéroroszországban sok embert őrizetbe vettek lázadás szításának gyanúja miatt

Külföld, 2017.03.23

Legalább 18 embert őrizetbe vettek Fehéroroszországban az elmúlt két napban "lázadásra való összeesküvés" gyanúja miatt - jelentette csütörtökön a Viasna nevű fehérorosz jogvédő szervezet.

Közlése szerint a fehéroroszországi törvények ezt a bűncselekményt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik. A Viasna emellett tudni véli, hogy az őrizetbe vett emberekkel szembeni vádak egy március 25-ére tervezett tüntetéssel állnak összefüggésben.

A jogvédő szervezet arra is figyelmeztetett, hogy az őrizetbe vételek Fehéroroszországban néha túlzó fizikai erőszak alkalmazásával járnak.

A fogvatartottak otthonait a hatóságok átkutatták. Egyes jelentések szerint többüket a helyi titkosrendőrség (KGB) börtönében, Minszkben tartják fogva.

A Viasna közölte: további részletek azt követően lesznek elérhetőek, hogy a KGB megerősíti az őrizetbe vételeket, illetve a hatóságok hivatalosan vádat emelnek.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a helyi vállalati kollektívák képviselőivel megtartott keddi mogiljovi találkozóján közölte: többtucatnyi fegyverest fogtak el, akik provokációkat készültek elkövetni Fehéroroszországban.

Lukasenka azt állította, hogy az "az egyes országok szakszolgálatai" által irányított "ötödik hadoszlop" (ezzel a fehérorosz ellenzékre utalt) kísérleteket tesz a belpolitikai helyzet destabilizálására. Utalt rá, hogy ezek a szolgálatok korábban Ukrajnában is szították a feszültséget. Hangsúlyozta, hogy nagyon komoly figyelmet fordít a biztonság és a ország megvédésének kérdésére, s nem engedi meg "a hatalom lerombolását" Fehéroroszországban.

(http://spring96.org/en/news/86387)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!