John Bolton volt helyettese visszautasította a megjelenést a képviselőházi meghallgatáson

Külföld, 2019.10.28

John Bolton volt nemzetbiztonsági tanácsadó korábbi  helyettese, Charles Kupperman ügyvédje révén visszautasította, hogy megjelenjen a képviselőházban a Donald Trump amerikai elnök alkotmányos felmentését (impeachment) célzó megelőző vizsgálatok meghallgatásán.

Kuppermant büntetés terhe mellett idézték be, ennek ellenére nem volt hajlandó megjelenni hétfőn a képviselőházi bizottságok előtt. Ügyvédje arra hivatkozott, hogy mivel Kupperman már nincs hivatalban, egyszerű állampolgár, ezért meghallgatásra történt berendelésének nincs jogi alapja. A képviselőház külügyi és ellenőrzési bizottságait irányító demokrata párti törvényhozók levelükben azzal fenyegették meg, hogy emiatt bírósági pert indítanak ellene. A hírszerzési bizottság vezetője, Adam Schiff kaliforniai demokrata párti politikus azonban hétfőn tartózkodott ennek bejelentésétől.

"Rendkívül sajnálatos, ami történt, meg kellett volna jelennie egy törvényes kongresszusi beidézésre. Az olyan szemtanúknak, mint Dr. Kupperman, teljesíteniük kell kötelességüket és meg kell jelenniük" - mondta hétfőn újságíróknak Adam Schiff.

Charles Kuppermant a demokrata politikusok rendkívül fontos szemtanúnak tartják az Ukrajna miatti vitában. A demokraták ugyanis azzal vádolják Donald Trumpot, hogy az Ukrajnának megítélt katonai segély folyósítását Joe Biden volt alelnök és jelenlegi demokrata párti elnökjelölt-aspiráns fia, Hunter Biden ukrajnai üzleti ügyei kivizsgálásához kötötte.

A The Wall Street Journal című lap információi szerint Kupperman jelen volt az amerikai elnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök júliusi, vitatott telefonbeszélgetésekor a Fehér Házban. Trump ebben a beszélgetésben vetette fel a korrupció elleni harc fontosságával összefüggésben Joe Biden fiának a Burisma ukrán gázcégben vállalt szerepét és a Burisma elleni korrupciós vizsgálat leállítását. Mint a telefonbeszélgetésnek a The New York Times című lapban megjelent leiratából kiderült, Trump úgy fogalmazott Zelenszkijnek: "Biden azzal hencegett, hogy leállíttatta a vizsgálatokat. Ha ennek utána tudna nézni".

A The Hill című, a washingtoni politikával foglalkozó lap információi szerint a vizsgálatokat folytató demokrata törvényhozók úgy vélik, Kupperman elutasító magatartása előrevetíti, hogy John Bolton volt nemzetbiztonsági tanácsadó sem lesz hajlandó megjelenni a bizottságok meghallgatásán.

A The New York Times ugyanakkor a vizsgálatokban résztvevő, meg nem nevezett demokrata párti politikusokra hivatkozva azt írta: a demokraták már eddig is elegendő információt gyűjtöttek ahhoz, hogy elindíttathassák az impeachment eljárást a hatalommal történt visszaélés miatt Donald Trump ellen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!