Jóváhagyta a szlovák parlament a Kisebbségi Kulturális Alap létrehozását

Külföld, 2017.05.10

Jóváhagyta a szlovák parlament szerdán az úgynevezett Kisebbségi Kulturális Alap létrehozásáról szóló törvényt, az ennek alapján az idén júliustól megalakuló alap a kisebbségi kultúrák állami finanszírozásának eddigi rendszerének helyébe lép majd.

A kisebbségi kultúrára szánt kormánytámogatások elosztása az utóbbi években a kormányhivatal, illetve a vele együttműködő szakbizottságok hatáskörébe tartozott. Az évi rendszerességgel megállapított támogatási keretből, amelynek összege általában 3 és 5 millió euró között mozgott, egy pályázati rendszeren keresztül igényelhettek támogatást a szlovákiai kisebbségek különböző szervezetei.

A kulturális tárca alá besorolt Kisebbségi Kulturális Alap létrejöttével megváltozik ez a támogatási rendszer, a hatásköröket és a felügyeletet az alap vezetése illetve annak szakmai tanácsai és felügyelőbizottsága veszik át, ugyanakkor évi 8 millió euróra emelkedik a támogatásként szétosztható keretösszeg is.

A támogatási rendszer megváltoztatásáról szóló törvényt a szlovák kulturális tárca vezetője, Marek Madaric terjesztette be, a jogszabály a Most-Híd vegyespárt egyik korábbi képviselői javaslatára épült.

Marek Madaric a közszolgálati alapok támogatási rendszerének átalakítási folyamatába illeszkedő változtatásról azt mondta: annak alapján hatékonyabban lehet majd elosztani a nemzeti kisebbségek kultúrájára szánt eszközöket, s így az eddiginél jobban figyelembe lehet majd venni a nemzeti kisebbségek szükségleteit.

A jogszabály elfogadását és a Kisebbségi Kulturális Alap létrehozását a Most-Híd vegyespárt az MTI-nek küldött sajtóközleményében nagyon fontos lépésnek és egy hosszú távon fennálló probléma megoldásának minősítette, mert - mint írták - "ezzel a kisebbségi kultúra anyagi támogatásáról egy politikától független közszolgálati intézmény dönt majd".

A jogszabály elfogadásáról Kiss Beáta, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) kulturális és oktatási ügyekért felelős alelnöke az MTI-nek azt mondta: pozitívum a kisebbségi kultúrára szánt támogatások keretösszegének emelkedése, ugyanakkor rámutatott: a Kisebbségi Kulturális Alap létrehozása nem teremti meg a kulturális önrendelkezést, az új rendszer nem biztosítja, hogy az egyes kisebbségek számarányuknak megfelelően kapjanak támogatásokat, és arra sincs biztosíték, hogy a támogatások megítélése független lesz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!