Júliusban a vártnál nagyobb mértékben emelkedtek a német termelői árak

Külföld, 2017.08.18

Júliusban a piaci várakozásnál nagyobbnak bizonyult a termelői árak emelkedése Németországban, de a növekedés üteme tovább lassult a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteken közzétett kimutatása szerint.

Júliusban 2,3 százalékkal emelkedtek a németországi termelői árak a 2016. júliusihoz képest, az előző hónaphoz, júniushoz viszonyítva pedig 0,2 százalékkal nőttek.

A piac a ténylegesnél kisebb áremelkedést várt júliusra: havi bázison változatlan árakat, éves összevetésben 2,2 százalékos emelkedést.

Az előző hónapban egy hónap alatt nem változtak a termelői árak, az egy évvel korábbihoz viszonyítva pedig 2,4 százalék volt az emelkedés.

A júliusi 2,3 százalékos növekedés a termelői árak idei legalacsonyabb éves emelkedése: januárban 2,4 százalék, februárban és márciusban 3,1 százalék, áprilisban 3,4 százalék, májusban 2,8 százalék és júniusban 2,4 százalék volt az áremelkedés.

A használati cikkek ára júliusban 3,7 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz és 0,3 százalékkal az előző havihoz képest.

Az élelmiszerárak 5,4 százalékkal emelkedtek éves, és 0,3 százalékkal havi bázison. A vaj ára az egy évvel korábbihoz képest közel megduplázódott, 96,3 százalékkal emelkedett, az előző havihoz képest pedig 15,3 százalékkal.

Az energiaárak 1,9 százalékkal álltak magasabban júliusban, mint 12 hónappal korábban és 0,2 százalékkal a júniusi felett.

Az energiaárak figyelmen kívül hagyásával a termelői árak júliusban 2,5 százalékkal emelkedtek Németországban az egy évvel korábbihoz és 0,2 százalékkal a júniusihoz képest.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!