Kaczynski: Tusk újraválasztása mélyítené az Európai Unió válságát

Külföld, 2017.03.07

Donald Tusk újraválasztása az Európai Tanács élére tovább mélyítené az Európai Unió válságát - jelentette ki Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt elnöke egy kedden közölt interjúban, azzal érvelve, hogy Tusk "új, tarthatatlan szabályok szerint" rendezi az uniós intézmények és a tagállamok viszonyát.

Kaczynski a Gazeta Polska című lengyel nemzeti-konzervatív hetilapnak nyilatkozott, a szerdán teljes terjedelmében megjelenő beszélgetés részleteit már kedden közzétették.

A Jog és Igazságosság (PiS) elnökét többek között arról kérdezték, lehetségesnek tartja-e, hogy Tuskot Lengyelország álláspontja ellenére újból megválasszák az Európai Tanács (ET) elnökévé.

A volt lengyel kormányfő jelöltségét a PiS a hét végén végleg elutasította, helyette a szintén az ellenzéki Polgári Platformból (PO) származó Jacek Saryusz-Wolski európai parlamenti képviselőt állították Lengyelország hivatalos jelöltjének.

Kaczynski elismerte: azok a vádak, amelyeket Tusk ellen esetleg a lengyel belügyek miatt emelhetnek, "nemigen jelentősek az uniós partnerek számára".

A jelenlegi ET-elnök szerepvállalása az ellenzéki Polgári Platform tevékenységében azonban már a jelöltsége ellen szól - vélekedett a PiS elnöke, rámutatva: az EU-ban eddig a semlegesség elve volt érvényben, az uniós intézmények élén állók "nem használták fel posztjukat arra, hogy hazájukban politizáljanak".

"Tusk nyíltan megsérti ezt az elvet" - értékelte Kaczynski, leszögezve: "magától értetődik", hogy Varsó az adott helyzetben nem támogatja Tusk újraválasztását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!