Karácsonyi vásárt szerveznek a román kormány épülete előtt, ahol a tüntetések szoktak zajlani

Külföld, 2017.11.29

Karácsonyi vásárt szervez a bukaresti főpolgármesteri hivatal a román kormány épülete előtti téren, ahol a kormányellenes tüntetések szoktak zajlani, ezért a tiltakozó megmozdulások szervezői bírálják a hivatal döntését - számolt be róla szerdán a román média.

Bukarestben több helyszínen tartottak karácsonyi vásárt az előző években. Az idén először szerveznek a kormány épülete előtti Győzelem téren is december 5-17 között.

A tüntetések szervezői a Korrupció öl! elnevezésű közösségi oldalon fejezték ki tiltakozásukat a hivatal döntése ellen. Szerintük a vásár révén akarja megakadályozni a hivatal, hogy a tüntetők a kormány előtt fejezzék ki elégedetlenségüket.

Legutóbb vasárnap volt nagyszabású tüntetés a kormánykoalíció által tervezett igazságügyi és adóreform ellen. Bukarestben és más nagyvárosokban több tízezer ember vonult utcára. A fővárosban a tüntetők számát 30 ezerre becsülték.

Az év elején kezdődtek el az utcai tiltakozások az igazságügy tervezett reformja ellen, ezek január végén és február elején csúcsosodtak, amikor a kormány enyhíteni akarta a büntetőtörvénykönyv korrupciós bűncselekményekre vonatkozó szigorát. Az akkor elfogadott vitatott rendeletet a kormány hatályon kívül helyezte. A tüntetések azt követően kezdődtek újra, hogy a parlament asztalára kerültek az igazságügy működését szabályozó törvények módosítására vonatkozó tervezetek. A parlament december közepéig akarja elfogadni őket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!