Kárpátalja megvédésére szólítja fel az ukrán nacionalista erőket a Karpatszka Szics félkatonai szervezet

Külföld, 2017.09.18

Összefogásra szólítja fel a nacionalista erőket "ukrán Kárpátalja" szeparatistákkal szembeni megvédése érdekében a Karpatszka Szics (KSZ) kárpátaljai félkatonai szervezet parancsnoksága.

A KSZ Facebook-oldalán múlt pénteken közzétett, a zakarpattya.net.ua kárpátaljai hírportál által hétfőn átvett felhívásban a kelet-ukrajnai harcokban részt vevő paramilitáris szervezet vezetése összefogásra szólítja fel a nacionalistákat "az ukrán Kárpátalja megvédése érdekében", mert szerinte a régióban felerősödött az "orosz- és magyarbarát, valamint egyéb szeparatista erők" államellenes provokatív tevékenysége, és nő a helyzet destabilizálódásának a veszélye. Az ukránellenes erők, az ukrán állam meggyengülésére játszva, a saját érdekükben használják ki a Moszkva ellen vívott (kelet-ukrajnai) háborút - olvasható a felhívásban. Ezen erők távlati célja a Krímben megvalósított, etnikai ukrán területek elvesztésével járó forgatókönyv megismétlése - állítja a KSZ, amelynek a Kelet-Ukrajnában harcoló egysége 2015-ben beolvadt az ukrán hadsereg 93-as gépesített lövész dandárjába.

"Sajnálattal kell megállapítanunk, hogy Kárpátalján nem elegendő a rendvédelmi szervek szeparatizmus elleni fellépése ahhoz, hogy biztosítható legyen a jövőben az állam területi egysége régiónkban" - állapítja meg a félkatonai szervezet parancsnoksága, amely szerint jelenleg a nyugati államhatár sérthetetlenségét és a külföldi titkosszolgálatok destruktív tevékenységével történő hatékony szembeszállást illetően az egyetlen reményt a nacionalista mozgalom jelenti.

Az ukrán közfelfogás szerint a nacionalista nem pejoratív jelző, hanem a hazafi hangsúlyos szinonimája.

A KSZ, amely 2015 áprilisában likvidálással fenyegette meg a Jobbik kárpátaljai aktivistáit, és a 2016 márciusában szervezett ungvári fáklyás felvonulásán vonulók a "Késhegyre a magyarokkal!" rigmust kiabálták, saját kiképzőtábort működtet Kárpátalján. Idén júniusban a szervezet egy Munkács környéki táborban az ifjúsági és sportminisztérium, valamint a Kárpátalja megyei ifjúsági és sportfőosztály védnöksége mellett pedagógusok, ifjúsági szakemberek és a kelet-ukrajnai terrorellenes művelet (ATO) veteránjai számára szervezett kétnapos katonai kiképzést, amelyen oktatóként részt vett Jevhen Karasz, a kijevi székhelyű C14 (Szics) (az ukrán szics szó második és harmadik betűje a 14-re hasonlít) szélsőjobboldali szervezet egyik vezetője. Bejegyzésében a nacionalista vezető azt írta, "a messzi Nyugaton" a Tarasz Deak vezette Karpatszka Szics az államiság utolsó támasza. Hozzátette: az ellenség - a magyar soviniszták - pénzzel szórják tele az ukrán földet, árulókat toboroznak, hídfőállást készítenek. Szerinte ukrán területen már földalatti fegyveres magyar egységek működnek, amelyek évente kétszer a magyar hadsereggel gyakorlatoznak együtt. Az ukrán nemzetbiztonsági szolgálat (SZBU) erőtlen, de a probléma létezését elismeri - vélekedett, megjegyezve, hogy Kárpátalján sok a kettős ukrán-magyar állampolgár.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!