Kártérítésre számíthatnak a Nagy-Britanniából kitoloncolt hajléktalan EU-állampolgárok

Külföld, 2018.05.13

Brit jogi szakértők szerint kártérítésre számíthatnak a Nagy-Britanniából hajléktalanságuk miatt kitoloncolt külföldi EU-állampolgárok.

A BBC televízió vasárnapi riportjában elhangzott, hogy brit ügyvédi irodák jelenleg 45 olyan felperes ügyét készítik elő bírósági tárgyalásra, akiket az elmúlt években - jórészt Theresa May jelenlegi miniszterelnök belügyminiszteri időszaka alatt - azért utasítottak ki Nagy-Britanniából, mert a szabad ég alatt aludtak.

A brit közszolgálati médiatársaság által megszerzett adatok szerint csak a tavaly májusig eltelt egy évben 698 hajléktalan külföldi EU-állampolgárt vettek őrizetbe és távolítottak el az országból a brit bevándorlási hatóságok.

A BBC által megkeresett jogi irodák beszámolói szerint az általuk felkarolt ügyfelek mindegyike több ezer font kártérítésre tarthat igényt.

A műsorban megszólalt egy litván állampolgár, akinek volt ugyan törvényes munkája, de 2016-ban hajléktalanná vált, miután kilakoltatták bérelt londoni ingatlanából, majd a hatóságok 19 napra őrizetbe vették, és elrendelték kitoloncolását. A litván állampolgár - aki kilenc évig élt törvényesen Nagy-Britanniában - fellebbezett, és meg is nyerte a jogi eljárást, később pedig 10 ezer font (csaknem 3,6 millió forint) kártérítésben részesült.

A brit belügyminisztérium vasárnap közölte a BBC-vel, hogy időközben felhagyott a hajléktalan külföldi EU-állampolgárok őrizetbe vételének és kitoloncolásának gyakorlatával.

E gyakorlatot a londoni felsőbíróság már tavaly decemberben törvénysértőnek minősítette és megtiltotta, két, kitoloncolással fenyegetett lengyel és egy litván állampolgár panasza alapján.

A felsőbíróság decemberi végzésének indoklása szerint diszkriminációnak minősül, ha olyan külföldi EU-állampolgárokat, akik egyébként semmiféle bűncselekményt nem követtek el, a hatóságok csak azért köteleznek távozásra Nagy-Britanniából, mert nincs hol lakniuk.

A brit belügyi tárca a londoni felsőbíróság elé a decemberi határozat előtt beterjesztett érvelésében hangsúlyozta: adatai szerint az utcákon alvó hajléktalanok száma 2010 és 2015 között országszerte 55 százalékkal, Londonban 91 százalékkal nőtt.

A közép- és kelet-európai EU-állampolgárok a közterületeken éjszakázó külföldi uniós hajléktalanok tíz százalékát tették ki 2007-ben, de arányuk 2016-ra már meghaladta az egyharmadot a minisztériumi adatok szerint.

Korábban az Európai Bizottság is megkérdőjelezte a brit belügyminisztérium kitoloncolási gyakorlatát, azzal az érvvel, hogy az EU-állampolgároknak jogukban áll más EU-országokban élni, függetlenül attól, hogy hajléktalanok-e vagy sem.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!