Katalán válság - A spanyol legfelsőbb bíróság nem ismeri el Junqueras mentelmi jogát

Külföld, 2020.01.09

Nem ismeri el mentelmi jogát és nem helyezi szabadlábra Oriol Junquerast a spanyol legfelsőbb bíróság, amely csütörtökön határozott az európai parlamenti képviselői mandátummal rendelkező katalán függetlenségi politikus ügyében.

A bíróság mindezt azzal indokolta, hogy Junqueras már jogerős, 13 éves börtönbüntetését tölti zendülés és közpénz hűtlen kezelésének bűncselekménye miatt, amelyre a 2017. október elsejei alkotmányellenes népszavazás, valamint a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt ítélték három hónappal ezelőtt.

A spanyol legfelsőbb bíróság határozata arra válaszul született, hogy tavaly decemberben az Európai Bíróság megállapította: az európai parlamenti választásokon mandátumot szerzett politikusok mentelmi joga megválasztásuk pillanatától érvényes, annak felfüggesztését hivatalosan kérelmezni kell az Európai Parlamentnél, ellenkező esetben a már érvényben lévő előzetes kényszerintézkedéseket meg kell szüntetni ellenük.

Oriol Junqueras előzetes letartóztatásban volt, amikor májusban európai képviselői helyet nyert, a spanyol legfelsőbb bíróság viszont nem bocsátotta szabadon, hogy letehesse esküjét.

A madridi bíróság mostani döntésében azzal érvelt, hogy a katalán politikus ellen büntetőeljárás zajlott az európai parlamenti választások idején. A per ráadásul már ítélkezési szakaszban tartott, amikor hivatalosan kihirdették a mandátumot nyert képviselők névsorát júniusban.

A már folyamatban lévő eljárás kimenetelét nem befolyásolhatja egy jelölt megválasztása - mutatott rá a héttagú testület, amely egyhangúlag hozott ítéletéről tájékoztatja az Európai Parlamentet is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!