Katalán válság - Puidgemont cáfolta, hogy felkerülne a flamand nacionalista N-VA európai parlamenti listájára

Külföld, 2018.09.17

Carles Puigdemont leváltott katalán elnök hétfőn határozottan cáfolta, hogy felkerülne jövőre a flandriai nacionalista Új Flamand Szövetség (N-VA) európai parlamenti (EP-) listájára.

Puigdemont a Het Belang van Limburg című belga lapnak adott interjújában cáfolta azon korábbi sajtóhíreket, amelyek szerint van rá esély, hogy jövőre a flamand párt színeiben induljon az EP-választásokon.

"Én az N-VA európai listáján? Abszolút nem, ez biztos" - mondta a katalán vezető, hangsúlyozva, hogy erről szó sem volt, meg sem keresték ilyen ajánlattal.

"Katalóniáért harcolok. És visszamegyek, amint lehet" - fogalmazott.

Hozzátette végül, hogy meglátása szerint Katalónia ma függetlenebb, mint egy évvel ezelőtt, és ez a trend visszafordíthatatlan.

Puigdemont-t a Katalóniában tavaly októberben tartott, alkotmányellenes népszavazás miatt körözik a spanyol hatóságok. A referendumot követően Madrid feloszlatta a katalán regionális parlamentet és leváltotta a barcelonai kormányt. A spanyol főügyészség lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt kezdeményezte büntetőeljárás megindítását a katalán vezetés több korábbi tagja ellen.

Puigdemont több társával Belgiumba menekült, a spanyol hatóságok azonban európai elfogatóparancsot adtak ki ellenük. A volt elnököt ennek alapján őrizetbe vették Németországban, ahol a bíróság végül úgy döntött, hogy lázadás miatt nem lehet kiadni, de a hűtlen kezelés miatt igen. Azóta visszavonták az európai elfogatóparancsot, így Carles Puigdemontot nem fenyegeti őrizetbe vétel Spanyolországon kívül.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!