Katalán válság - Sajtóértesülés szerint rendőri erősítést küld Katalóniába a spanyol belügyi tárca

Külföld, 2018.09.05

A spanyol belügyminisztérium mintegy 600 rohamrendőr áthelyezését kezdte meg Katalóniába - közölte több helyi sajtóorgánum is szerdán.

Az EFE hírügynökség értesülése szerint a katalán rendőrség vezetése kérte az erősítést, tekintettel a jövő keddi katalán nemzeti ünnepre (Diada), amelyen nagyszabású felvonulást rendeznek a Spanyolországtól elszakadást támogatók.

A 2012 óta évente megtartott tömegrendezvény miatt minden szeptemberben küldenek rendőri erősítését a régióba.

A spanyol belügyi tárca ezen kívül elhalasztotta 300 csendőr már folyamatban lévő átvezénylését más spanyolországi területekre Katalóniából. Jelenlétüket egyelőre október 15-ig hosszabbították meg. Utóbbi döntést a fegyveres testület közlönyében hozták nyilvánosságra a közbiztonság garantálásának érdekére hivatkozva.

Tavaly az alkotmánybíróság által felfüggesztett október 1-i népszavazás megakadályozására több mint hatezer rendőrt és csendőr vezényeltek át Katalóniába az ország más részeiről.

A referendumot mégis megrendezték, a rendőri fellépés pedig erőszakba torkollott, amelyet hónapokig tartó utcai tüntetéssorozat követett.

Jövő héttől kezdve ismét nagyszabású függetlenségi megmozdulásokra lehet számítani Katalóniában.

Quim Torra katalán elnök keddi politikai évnyitó beszédében tömeges részvételre szólított fel a nemzeti ünnepen, továbbá az emberi jogok és szabadság védelme érdekében mostantól folyamatos megmozdulásokra kérte az embereket egészen addig, amíg tartanak a bírósági eljárások a katalán függetlenségi politikusokkal szemben.

Megemlékezést készülnek tartani október 1-én, a népszavazás első évfordulóján is.

A nemzeti ünnep nagyszabású felvonulását a Katalán Nemzetgyűlés (ANC) nevű civil szervezet rendezi.

Elisenda Paluzie elnök az Ara című katalán lapnak azt mondta: már több mint 200 ezer résztvevő regisztrált az eseményre, amelynek hivatalos pólójából eddig 220 ezer darabot adtak el.

A tavalyi rendezvényen, amelyen a népszavazási részvételre buzdítottak, a barcelonai városi rendőrség szerint 1 millióan vonultak fel, a spanyol kormány helyi képviselete szerint 350 ezer voltak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!