Katalán népszavazás - Az RMDSZ elítéli az erőszakot

Külföld, 2017.10.02

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elítélte a katalán függetlenségi népszavazás napján tapasztalt erőszakot. Az erdélyi magyarság parlamenti képviseletét ellátó szervezet hétfőn közreadott állásfoglalásában leszögezte: sem az aránytalan rendőri túlkapás, sem más erőszakos cselekedet soha nem vezethet semmi jóra.

"Egy ország állampolgárainak, de közösségeinek is joga van a szabad véleménynyilvánításhoz. Amennyiben ez az igény több millió állampolgár részéről fogalmazódik meg, annak semmiképpen sem szabad elkerülnie az ország vezetőinek figyelmét. Tapasztalatból tudjuk: a többség erejének sosem szabad a kisebbségek elnyomására irányulnia egy demokráciában, a többségnek minden körülmény között felelősnek kell lennie az ország területén élő kisebbségekért" - olvasható az RMDSZ állásfoglalásában.

A szervezet hozzáteszi, nem ért egyet a kialakult erőszakhullámmal és a politikai instabilitással.

Az RMDSZ kifejezte meggyőződését, hogy a Katalóniában kialakult állapot kezeléséhez higgadtságra van szükség, minden állampolgár közös érdeke a politikai vezetők és hatóságok bölcs fellépése.

"A feszültséget csakis párbeszéddel lehet rendezni, további zavargásoknak nincs helyük Katalóniában" - zárul az RMDSZ állásfoglalása.

Vasárnap Katalóniában függetlenségi népszavazást tartottak, hogy jogot szerezzenek egy Spanyolországtól független állam létrehozására. A spanyol kormány alkotmányellenesnek nyilvánította a madridi alkotmánybíróság által felfüggesztett szavazást, és a rendőrség több helyen fellépett a betiltott referendum megtartása ellen. A katalán kormány adatai szerint 844 ember sérült meg az összecsapásokban, a legtöbben Barcelonában. A spanyol belügyminisztérium közölte, hogy az összetűzésekben a biztonsági erők 33 tagja is megsérült.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!