Katalán népszavazás - Brüsszel ismételt a spanyol alkotmány maradéktalan tiszteletben tartását sürgette

Külföld, 2017.10.11

Spanyolország "alkotmányos rendjének teljes tiszteletben tartására" szólított fel az Európai Bizottság nevében Valdis Dombrovskis, az uniós testület egyik alelnöke szerdán Brüsszelben.

Sajtóértekezletén Dombrovskis újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a biztosi kollégium szerdai ülésén röviden megvitatták a katalán helyzetet is, amelyet továbbra is szorosan figyelemmel követnek.

Kijelentette: bíznak benne, hogy az alkotmányos kereteken belül mielőbb sikerül rendezni a helyzetet.

"Támogatjuk a megosztottság felszámolására, az egység biztosítására és az alkotmány tiszteletben tartására irányuló erőfeszítéseket" - közölte Dombrovskis.

Carles Puigdemont katalán elnök kedd este a barcelonai parlamentben arról beszélt, hogy Katalónia elnyerte a jogot függetlenségre, de a feszültség csökkentése érdekében azt javasolta, várjanak "néhány hetet" a párbeszéd érdekében. Ezt követően a katalán parlament függetlenségpárti többségének képviselői aláírták Katalónia függetlenségi nyilatkozatát, amelynek végrehajtását az elnök felfüggesztette.

Az október 1-jei népszavazáson a választási névjegyzékben szereplők 43 százaléka vett részt, és közülük 90 százaléknál is többen szavaztak a függetlenségre. Az elszakadást ellenzők nagy része bojkottálta a referendumot, amelyet az alkotmánybíróság felfüggesztett, így a törvények értelmében megrendezése illegális volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!