Katalán népszavazás - Franciaország ragaszkodik a spanyol alkotmányos egységhez

Külföld, 2017.10.02

Emmanuel Macron francia államfő kifejezte Mariano Rajoy spanyol miniszterelnöknek "ragaszkodását a spanyolországi alkotmányos egységhez" - jelezte hétfőn a francia elnöki hivatal az előző napi, hatósági erőszakkal kísért katalán függetlenségi népszavazás miatt.

A francia elnök telefonon hívta fel a spanyol kormányfőt, és megerősítette, hogy őt tekinti "egyetlen partnerének". Az Elysée-palota nem tett említést az erőszakos cselekményekről.

A két ország vezetője - az elnöki hivatal szerint - kitért arra is, hogy Emmanuel Macron európai reformtervei megvalósításának sikeréhez szükséges a szoros francia-spanyol együttműködés.

Az Európai Bizottság hétfőn felszólította az érintett feleket Spanyolországban, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a szembenállás helyett párbeszéd kezdődhessen közöttük, mert "az erőszak soha nem lehet a politika eszköze". Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke ugyanakkor arra emlékeztetett, hogy a spanyol alkotmány alapján a katalán népszavazás jogszerűtlen volt.

Carles Puigdemont katalán elnök a katalán kormány hétfői ülését követően a népszavazás miatt átvezényelt spanyol rendőrök és csendőrök kivonását követelte Katalóniából, valamint bejelentette: bizottságot hoznak létre, hogy kivizsgálják a vasárnapi erőszakos cselekményeket, amelyeket egyúttal az alapvető emberi jogok megsértésének minősített.

A politikus kitért arra, hogy gyakorlatilag a spanyol és katalán kormánynak "semmilyen kapcsolata" nincs, és nemzetközi közvetítést sürgetett. Véleménye szerint az Európai Uniónak kellene "pártfogolni" ezt a folyamatot. Mint mondta, az EU nem tehet úgy, mintha nem látná, hogy mi történik a területén.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!