Katalán népszavazás - Olasz kormányfő: el kell kerülni a helyzet éleződését

Külföld, 2017.10.11

Párbeszédre szólított fel a spanyol és a katalán kormány között Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök. A kormányfő szerint el kell kerülni a helyzet további éleződését.

Paolo Gentiloni hangsúlyozta, hogy az olasz közvélemény is aggodalommal figyeli Katalónia függetlenségi törekvéseinek fejleményeit.

Az olasz kormányfő az albán miniszterelnök Edi Ramával Rómában tartott sajtótájékoztatón felhívást intézett a spanyol és a katalán kormányhoz párbeszédet sürgetve. Paolo Gentiloni kijelentette, "el kell kerülni a helyzet indokolatlan és veszélyes éleződését, amiben a spanyol alkotmány, a jogállam és a törvények tiszteletben tartása segíthet". Utóbbi nélkül - tette hozzá az olasz miniszterelnök - "nehéz a párbeszédre hivatkozni".

Az északnyugat-olaszországi Lombardia és az északkelet-olaszországi Veneto tartományban október 22-én rendeznek népszavazást a két térség autonómiájának bővítéséről olyan kiemelt kérdésekben, mint az adópolitika, biztonság, migráció. Az Északi Liga olasz párt kezdeményezte népszavazás sikere esetén a tartományok egyeztetést kezdeményeznek az olasz állammal.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!